Medicii de familie au ieşit miercuri în strada pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 15 Noiembrie 2017 11:18
Categorie: Actualitate

"Sistemul de sănătate rămâne greoi, birocratic, iar medicii de familie s-au transformat în nişte contabili, în loc să îşi facă meseria".

Declaraţia îi aparţine premierului şi vine în urma discuţiilor  pe care le-a avut cu reprezentanţii medicilor de familie, cei care miercuri şi-au manifestat în stradă nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă. Dacă nu vor fi găsite soluţii, doctorii ameninţă cu blocaje.

Medicii de familie sunt mai mult funcţionari care completează acte şi dau trimiteri pacienţilor decât doctori care îi ajută să se vindece. La această concluzie au ajuns şi ei, iar miercuri au protestat în faţa Guvernului.

Medicul de familie completează dosare, fise, rapoarte către Casa de Sănătate şi minister. Mai apoi, când un pacient are nevoie de un control, medicul de familie este de fapt o verigă inutilă care dublează numărul drumurilor pe care omul este nevoit să le facă.

Concret, dacă pacientul trebuie să ia tratament pentru probleme cu inima face 4 drumuri. Primul este la medicul de familie, unde primeşte o trimitere la cardiolog. Cu ea ajunge la specialist care îi dă o scrisoare medicală pe care trebuie să o ducă înapoi la medicul de familie. Abia apoi primeşte de aici reteta şi merge la farmacie.

Demiteri la Primăria Galați după ce pe Facebook au apărut imagini cu locuinţele de serviciu pentru medici

În străinătate lucrurile stau cu totul altfel. În Anglia, de pildă, bolnavul poate anunţa prin email doctorul de familie care are nevoie de o amunita reţetă şi apoi merge direct la farmacie să ridice medicamentele.

Reprezentanţii medicilor de familie şi-au prezentat punctul de vedere premierului, ministrului Sănătăţii şi celui de la Finanţe.

Mihai Tudose: ''Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte multă dreptate. Spun, din păcate, fiindcă sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiţi să se transforme mai mult în contabili decât să îşi facă meseria"

La începutul săptămânii viitoare vor fi reluate negocierile dintre guvernanţi şi medicii de familie.

Coaliţia "Solidari pentru Sănătate" a anunţat în 2 noiembrie că va declanţa proteste faţă de criza în care se află sistemul naţional de asistentă medicală primară, organizând în mai multe judeţe acţiuni de pichetare a sediile prefecturilor şi caselor de asigurări de sănătate, precum şi un miting în Capitală, în 15 noiembrie: "Coaliţia Solidari pentru Sănătate a decis să avertizeze prin acţiuni de protest actuală clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistentă medicală primară cu privire la situaţia de criză mjora prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor".

Coaliţia "Solidari pentru Sănătate” a depus un memoriu la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la filialele de judeţ ale acesteia, dar şi la prefecturi, prin care cere: crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenţa medicală primară, faţă de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituţiilor internaţionale, crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul său şi în acord cu pregătirea şi realitatea medicală a secolului XXI, recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor.

"Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populaţiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinţe şi hârtii", spun medicii de familie.

Conform unei analize realizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi odată cu această tendinţă creşte incidenţa bolilor care creează poveri economice şi sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii.

"Există o tendinţă negativă, de ieşire a medicilor de familie din sistem, fie din cauze naturale (pensionare) fie prin migraţia forţei de muncă şi intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendinţă este accelerată de subfinanţarea sistemului naţional de asistenţă medicală primară şi de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localităţi din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populaţiei, ci şi realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendinţă negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicină primară", mai spun medicii de familie.

Criză la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Ministrul Bodog provoacă nemulțumirile medicilor

Criză la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Ministrul Bodog provoacă nemulțumirile medicilor

accident tancabesti

Accident grav în Ilfov: 7 persoane, printre care şi 2 copii, sunt rănite

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Fetiță aspirată de pompa de reciclare a apei dintr-o piscină

Motivul pentru care șoferii care s-au șicanat pe Valea Oltului nu pot fi sancționați

Aglomerație la un târg de joburi pentru ștampila de șomaj. Foști deținuți, cei mai interesați de un loc de muncă

Situaţie alarmantă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Specia pe cale de dispariție

Fenomene stranii în garsoniera în care au fost găsite oase umane. Ce ar fi pățit proprietarul într-o noapte

Iohannis Dragnea

Mutarea ambasadei României la Ierusalim. Care pot fi consecinţele pentru țara noastră

Viorica Dăncilă, la "Simfonia lalelelor”. Fetiță de 3 ani, pusă să facă acrobații

Pompierii din Capitală au participat la un exercițiu. Sfaturile care pot salva vieți

Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și copiii, rămâne în spatele gratiilor

Bombă din Al Doilea Război Mondial, detonată pe câmp, în Galați. Descoperirea a fost făcută de un sătean

Zeci de muncitori au împrăștiat substanțe împotriva țânțarilor, în Capitală