Criză la Institutul de Transplant Renal din Cluj. Ministrul Bodog provoacă nemulțumirile medicilor
După ajutorul cerut de medici pe Facebook pentru a salva Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, ministrul Sănătăţii a mers în vizită neanunţată acolo, pentru a propune noii conduceri soluţii de ieşire din criză.
Una dintre ele a fost ca institutul să se reorganizeze ca secţie sub conducerea spitalului judeţean.
Dar doctorii spun că varianta nu este una bună şi sunt revoltaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Problemele la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj au început când fostul management a înființat o clinică privată, unde erau operați peste 60% din pacienți, iar la Institut se făceau mai mult îngrijiri pre și post operatorii, pentru care casa de asigurări deconta sume mici, astfel că Institutul a rămas fără bani.
Când noul management a preluat conducerea, institutul era deja plin de datorii, s-au început anchetele, conturile au fost blocate, iar medicii și asistentele au lucrat o luna fără să fie plătiți.
"Din punctul nostru de vedere, singura soluție viabilă ar fi păstrarea institutului ca instituție autonomă."
Medicii Institutului nu au fost mulțumiți de soluțiile propuse de ministrul Sănătății, care a mers însoțit de managerul Spitalului Județean din Cluj-Napoca.
Silviu Moga, manager interimar Institutul de Urologie și Translant Renal Cluj: "Noi nu agreem această variantă și am dat exemplul institutului de boli cardiovasculare din Tg Mureș. Toți au considerat că a fost o eroare desființarea acestui institut, motiv pentru care după doi ani a fost înființat."
O altă varianta ar fi plata datoriilor printr-o hotărâre de Guvern.
Emanuel Ungureanu, deputat: "Ministrul Bodog nu a găsit nici până la această oră o soluție concretă de rezolvare a datoriilor, a venit la o discuție privată, deși așa ceva nu poate exista într-o instituție publică, cu conducerea acestei instituții și cu medicii, în prezența domnului Petru Susca, cel care nu avea nicio calitate fiind managerul unei alte instituții."
Intre timp, la institut au loc aproape săptămânal operații de transplant renal. Oamenii suferinzi spun că nu știu ce ar face fără ajutorul acestor medici.
Nicoleta Mihai, donatoare "Nici nu concep așa ceva. Știu problema spitalului. Dacă aș avea o putere aș ajuta eu ca mamă."
Peste 2000 de persoane sunt în acest moment pe listele de așteptare ale Institutului.
Anual, acolo se fac aproximativ 100 de operații de transplant renal și mii de alte intervenții chirurgicale.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministrul sanatatii, cluj, transplant, sanatate, transplant renal, florian bodog, institut,
Dată publicare:
14-11-2017 08:18