Categoriile de angajați care au lucrat și de 1 Mai. „E pandemie, nu se mai mănâncă mici”
Și dacă tot e 1 mai cu restricții, mulți au preferat să meargă la muncă în loc să stea închiși în case. În construcții, de exemplu, șefii de şantiere spun că oamenii le-au cerut să lucreze de ziua muncii.
Au fost deschise și vulcanizările și atelierele auto. Șoferii care nu au putut să plece din localitate și-au pregătit mașinile pentru weekendurile în care vor putea să circule din nou.
Un ansamblu rezidenţial din Bucureşti are termen de finalizare anul viitor şi inginerul care conduce echipa spune că dezvoltatorii nu se grăbeau. Puteau să le dea zi liberă angajaţilor, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi, de 1 Mai. Dar muncitorii şi-au dorit să fie la serviciu, pentru că oricum nu puteau pleca niciunde.
Inginer-şef: "Sunt toţi la lucru, o să fie băieţii în weekend cu familia, punem fierul ăsta şi le dau azi liber, mai devreme, dar suntem mulţumiţi să salariile au mers, noi am tot lucrat, toţi suntem mulţumiţi."
A fost zi normală de muncă şi la lucrările edilitare, reparaţii şi modernizări de străzi. Parcajul subteran de lângă Piaţa Muncii din capitala trebuie terminat tot în 2021, deci era loc pentru o zi de pauză. Dar s-a lucrat şi acolo.
În efectiv restrâns, dar la program. Aşa se derulează şantierul pe bulevardul Decebal, din sectorul 3. Echipele de 50 de oameni au acum câte 10-15, dar sunt aici, lucrează şi de 1 mai.
Șef de şantier: "Turnăm betonul ăsta azi, noi nu ne-am oprit, anul astra cred că terminăm, va fi mai repede, nu sunt la fel de mulţi angajaţi, trebuia să venim, băieţii muncesc."
Şi la Cluj-Napoca edilii profită ca străzile sunt libere şi avansează cu lucrările. O echipă de muncitori lucrează la amenajarea primei străzi inteligente din România. Daniel Tătaru este acum singurul salariat din familie pentru că soţia lui este în şomaj tehnic.
Daniel Tătaru, muncitor: "La mici nu putem merge, aşa că... sărbătorim prin muncă. Decât să stai în casă, mai bine aicea. Păi acasă soţia cu copiii, în şomaj tehnic, eu la lucru. Ei sărbătoresc în casă, eu la muncă.”
Reporter: Cum e în zi de sărbătoare să fii la lucru?
Muncitor: Sărbătoare, nesărbătoare, tot trebuie muncă. Clienţii au nevoie de noi. Trebuie să muncim, nu?
Reporter: Mici?
Muncitor: E pandemia asta acuma, nu se mai mănâncă mici. 1 mai muncitoresc.
Şi Bacăul a fost aproape pustiu. Puţine locuri au fost dechise în oraş, şi printre ele s-au numărat câteva service-uri auto şi vulcanizări, unde patronii au chemat echipele la lucru, mai ales că au avut clienţi.
Dumitru Babiuc, patron vulcanizar: „Am deschis cu ocazia zilei de 1 mai. Prestăm servicii clienţilor şi tuturor celor care ne abordează. Încercam să facem servicii de calitate, să fie omul mulţumit. A fost şi perioadă mai grea şi speram să fie o perioadă mai bună pentru toată lumea.”
Reprezentanţii vulcanizărilor spun, culmea, că au mai mulţi clienţi decât într-o zi obişnuită de 1 Mai, când toată lumea pleca la munte, la mare sau la ţară.
Reporter: Bucuros că aţi găsit deschis?
Cosmin Trandafir, client: Doamne ajută chiar sunt bucuros. Chiar am căutat în multe locurisi doar aici am găsit deschis.
În Bucureşti şi ţară a fost anunţată, de săptămâna viitoare, redeschiderea mai multor mici afaceri, de la cafenele şi patiserii până la magazinele de haine de pe principalele artere comerciale. Toate au fost închise în ultima lună şi jumătate.