Catedrala Patriarhală a fost plină de oameni care s-au rugat la unison de Duminica Floriilor
Este Duminica Floriilor pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, și chiar dacă în multe zone vremea a fost mohorâtă oamenii au înfrumusețat cu prezența lor numeroasă, slujbele dedicate Intrării Mântuitorului Iisus în Ierusalim.
Este a doua dezlegare la pește din acest post, și peste milion și jumătate de români își serbează azi onomastica.
Urmează Săptămâna Mare, cu slujbe speciale, seară de seară, până la Înviere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Catedrala Patriarhală a fost plină de oameni care s-au rugat la unison. Mulți și-au adus și preparate, printre care și pește - fiind dezlegare, pentru a fi binecuvântate.
În ciuda vremii reci și ploioase, foarte mulți oameni au venit la Catedrala Patriarhală pentru a participa la Liturghia dedicată intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim. Credincioșii au primit și aceste ramuri verzi binecuvântate de salcie care reprezintă smerenia la care poate cu toții ar trebui să ne gândim mai ales în această perioadă. De altfel, oamenilor le sunt oferite și anafură și iconițe care reprezintă sărbătoarea Floriilor când un milion și jumătate de români își serbează și ziua onomastică.
Spre deosebire de alți ani, la slujbă au fost prezenți foarte mulți tineri care au venit să-și ia ramuri de salcie.
Adolescentă: ”Cu gândul de iertare, să reuşim să-i iertăm pe cei din jur care ne-au făcut rău, să ne iertăm pe noi”.
Băiat: ”Cumva ne pregătim pentru întâmpinarea Domnului şi ţinem post pentru a fi curaţi şi sufleteşte”.
Vasile Bănescu: ”Din păcate nu toţi crestinii ortodocşi ca şi cei catolici din Ucraina nu au putut să se bucure de aceste sărbători. În Ucraina fraţii creştini nu au parte de sărbătoare ci de teroare din păcate, această apăsare sufletească o resimţim şi noi dar solidaritatea ar putea să mângâie puţin”.
Pe un frig pătrunzător, sute de credincioși s-au rugat și la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, dar și la cea din Alba Iulia unde arhiepiscopul Irineu a binecuvântat mulțimea. Iar la Iași oamenii au umplut esplanada din fața catedralei și mulţi credincioşi s-au împărtășit.
În comună Tupilați din Neamț, fete îmbrăcate în costume populare şi băiatei călare pe căi au mers pe câmp şi au cules ramuri de salcie.
Le-au dus la biserică şi s-au rugat alături de părinţii şi bunicii lor. Apoi au fost răsplătiți cu o masă îmbelșugată.