Catedrala Mitropolitană din Cluj: Zeci de oameni s-au împărtășit cu aceeași linguriță, fără nicio reținere

Ultima actualizare: 22-03-2020 22:03

La Catedrala Mitropolitană din Cluj preoții au slujit pe platoul din fața lăcășului de cult. După ce s-a încheiat litrurghia enoriașii s-au aliniat, pe trei rânduri, la împărtășanie. Ca de obicei, a fost folosită aceeași linguriță pe care oamenii au atins

Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a menționat: "Noi nu ne am pus niciodată problema că cineva s-ar putea îmbolnăvi împărtășindu-se astfel. Aș vrea să cred că nu există niciun risc, este o taină a lui Dumnzeu și mi-e greu să cred că într-o taină a Domnului am putea să ne vătămăm fizic".

Scene similare sau petrecut și în Galați. Aici credincioșii nu păstrau între ei distanța de un metru astfel încât să prevină răspândirea bolii.

Întrebată dacă nu îi este frică pentru că s-ar putea infecta, o femeie din Galați a răspuns: ”Am venit la Sfânta Liturghie pentru că vreau să mă rog. Dumnezeu ne protejează”.

Un alt bărbat a răspuns la aceeași întrebare: ”Nu. Ce o să fie o să fie. Vom vedea".

În Timiș, un pastor penticostal a organizat chiar în biserică slujba la care s-au strâns aproximativ 40 de enoriași.

Alexandra Petrovici - purtător de cuvânt IPJ Timiș a menționat: "Polițiștii le-au pus în vedere persoanelor prezente, obligația de a respecta Ordonanța Militară nr.1/2020, cu privire la adunările publice și li s-a solicitat să părăsească de îndată incinta bisericii".

Ultima ordonanță militară stabilește însă reguli clare și pentru biserica.

Marcel Vela, Ministrul de Interne a transmis: "Se pot oficia slubje în lăcășurile de cult de către slujitorii bisericii fără accesul publicului. Slujbele putând fi transmise în mass-media sau online. Se pot oficia acte liturgice religioase cu caracter privat - botezuri cununii, înmormântări, la acre pot participa maximum 8 persoane”.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe oameni să nu se abată de la noile reguli: "O ordonanță militară nu se comentează. Biserica va respecta noile reglementări justificate de puternice rațiuni medicale și îi îndeamnă pe credincioșii săi să adopte o atitudine realistă și responsabilă".

La Timișoara, preoții Catedralei Metropolitane au ales să nu țină slujba de duminică așa că locul a fost pustiu. Sporadic, câte un credincios a intrat să se roage în lăcașul rămas dechis.

Mai multe biserici din țară au ales să transmită online liturghia la care enoriașii au avut acces.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO