Câte teste a făcut România pentru depistarea infectării cu Covid-19 în comparație cu alte țări
De la începutul crizei, la nivel național au fost prelucrate 24.654 de teste, iar Ministrul Sănătății a anunțat că alte 200.00 de teste vor fi trimise spitalelor. Cu toate acestea, rata testării la noi este mai scăzută decât în alte state.
În Germania, Ministrul de Interne a anunțat că, săptămânal, se fac 300.000 de teste. Iar țara, deși are peste 67 de mii de cazuri confirmate, adică de 30 de ori mai multe ca România, înregistrează o mortalitate de doar 1%. Noi suntem la 3%, cu peste 2000 de îmbolnăviri, și 78 de decese.
Teste de diagnostic molecular sau "Real Time PCR" - aceasta este varianta de testare pe care autoritățile române o folosesc pentru a confirma cazurile de Covid 19. Pe lângă prima tranșă de 200.000 de teste venite din Coreea de Sud la finalul săptămânii trecute, tot de acolo mai sunt așteptate 1,8 milioane de teste.
Capacitatea de testare a unei țări nu depinde numai de numărul de teste cumpărate de fiecare stat, ci și de alți factori importanți. Adică laboratoarele. La noi sunt 35 de locuri în care se pot face teste real time pcr. În fiecare laborator trebuie să fie aparatură specifică pentru testele real time pcr și, nu în ultimul rând, personal care să fie pregătit să lucreze cu aceste dispozitive.
Pe lângă laboratoarele Ministerului Sănătății, mai sunt și două laboratoare private care prelucrează teste doar la cererea autorităților. Și la Institutul Cantacuzino au ajuns până acum 4500 de probe de la suspecți de coronavirus.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: ”Avem în acest moment încă în derulare tot ce înseamnă aparatura PCR pe care le vom distribui la restul de spitale județene care și-au făcut achizițiile și nu aveau acest aparat. Sunt mii de teste pe săptămână.
Este nevoie și de mai mut personal care să prelucreze testele”.
Adrian Marinescu, medic Matei Balș: "Testele genetice care sunt cele mai bune au nevoie de laboratoare, de personal avizat, au nevoie de ture. Un laborator are nevoie de niște ture, nu poate să stea atâta timp, 24 de ore. Ăsta e motivul pentru care unele laboratoare nu sunt folosite toată ziua, sunt folosite până la un anumit interval. Acelasi laborator ar putea să facă mai multe teste dacă ar avea personal în ture. E greu să pregătești niște oameni pe loc. Poți să ai aparatură, să ai mai multe puncte, dar întotdeauna personalul necesar av fi pe minus".
Mai sunt și testele rapide, care arată așa, seamănă cu un test de sarcina și în cel mult 10 minute oferă un răpuns. Mare atenție! Aceste teste nu arată prezența coronavirusului în corp, ci a anticorpilor dezvoltați.
Iuliana Mirela Malteș, Director Medical complex multifuncțional Caraiman: "testul colegului nostru, Nicușor, este negativ. Asta înseamnă că nu a venit în contact cu acest tip de virus. Dacă era pozitiv? Dacă erau două linii, înseamnă că pe parcursul apropiat, colegul nostru ar fi venit în contact cu coronavirus și deja a dezvoltat anticopri".
Testul rapid nu este folosit de Ministerul Sănătății, în raportări, iar specialiștii spun că acest tip de test trebuie dublat și de cel molecular.
În comparație cu alte țări, la noi nivelul de testare este scăzut. De exemplu, în Germania, se fac 300.000 de teste pe săptămâna, spune ministrul de interne german pentru publicația Deutsche Welle. Cu o populație de peste 80 de milioane de locuitori și 67.000 de cazuri confirmate, Germania a reușit să țină în frâu numărul de decese, care a ajuns la 661. Potrivit BBC, în Coreea de Sud se fac săptămânal 80.000 de teste. Acolo bilanțul morților a ajuns la 162.