Cât timp vom mai purta masca de protecție. Ce spune ministrul Sănătății
După o perioadă cu cifre optimiste, joi, numărul cazurilor noi de coronavirus a trecut de 200 i este cel mai mare din ultimele 10 zile. Ar putea fi o consecinţă a relaxării măsurilor ori o echilibrare a raportărilor zilnice, spun specialiştii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noii bolnavi sunt din zonele de focare ori sunt rude ale celor diagnosticaţi deja. Vorbim însă şi de oameni care merg la spital cu alte probleme de sănătate, dar care în urma testării au aflat că au şi COVID-19. În acest context, ministrul Sănătăţii anunţa că autorităţile "nu vor renunţa la obligaţia de a purta masca în spaţiile publice închise, până când nu dispar focarele, şi nu mai apar, noi cazuri''.
"Purtarea măştii este obligatorie de aproape 3 săptămâni şi nu suntem în situaţia să renunţăm la ea", spune ministrul sănătăţii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "În momentul în care, la nivel naţional, vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, unităţi de îngrijire bătrâni, neuropsihici sau în acest personal, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Orizontul de timp ni-l va da evoluția''.
Iar deocamdată, deşi suntem pe o pantă descendentă a numărului de cazuri sunt încă zile în care apar mai mulţi pacienţi noi. Astăzi, de pildă, sunt 238 de cazuri noi. Asta deşi în ultimele 10 zile nu am mai trecut de acest prag. Explicaţiile sunt multiple, spun specialiştii.
Adrian Marinescu, medic infecţionist Matei Balş: ''Ține de numărul de teste care s-au făcut, ține de felul în care s-au făcut raportările şi ştiţi bine că au fost variaţii. Cred că ar trebui să aşteptăm 2-3 zile. Sunt şi focare, chiar dacă izolate, noi am zis de câteva săptămâni că riscul acestor focare rămâne. sper să fie doar o alarmă falsă şi să ne întoarcem la raportări sub 200''
Pacienţii noi sunt de cele mai multe ori din zonele de focar, iar în acest moment vorbim despre Botoşani, Suceava, Neamţ ori Bucureşti.
Cele mai multe sunt din spitale şi cămine de îngrijire a persoanelor vârstnice. Sunt însă şi rude ale celor bolnavi, dar şi pacienţi testaţi la internarea pentru alte afecţiuni. Cazuri noi au fost depistate şi în urma testării la cerere. Toţi cei diagnostoicati trebuie internaţi în spital.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Am dat măsurile de relaxare, este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri, dând voie în, eu ştiu, în locuri libere ale unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în care, la fel, vom avea transmitere comunitară joasă, gândim şi asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie"
Dintre persoanele infectate în acest moment, 153 sunt în secţiile de terapie intensivă.