Momentul în care hoții au aruncat în aer bancomatul din Arad, cu un gaz special. Indivizii au fost prinși la graniță
Hoții care au aruncat în aer un bancomat în Arad au fost prinși când încercau să iasă din țară. Aceştia sunt doi cetăţeni români cu domiciliul în judeţul Arad şi un cetăţean albanez cu domiciliul în judeţul Maramureș.
Directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., comisarul-şef Cristian Gheorghe, a declarat că cei trei autori ai furtului dintr-un bancomat au fost prinşi în cursul dmineţii de vineri, transmite news.ro.
„S-a pornit clasic de la cercetarea la faţa locului, au fost desfăşurate mai multe activităţi, cu ajutorul colegilor de la operaţiuni speciale şi colegilor de la Institutul Naţional de Criminalistică, activităţi care în cursul acestei dimineţi au s-au soldat cu prinderea a trei indivizi cunoscuţi cu modul acesta de operare. Indivizii respectivi doreau să părăsească teritoriul României, motiv pentru care am intervenit şi i-am condus la sediul Poliţiei, unde se află şi în momentul de faţă. De altfel, se efectuează patru percheziţii domiciliare pe raza mai multor localităţi din judeţul Arad şi judeţul Maramureş. De asemenea, colegii de la Poliţia Prahova, de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Prahova ne sprijină pentru o altă activitate procedurală legată de această cauză. Da, sunt trei bărbaţi. Unul este de cetăţenie albaneză, locuieşte în judeţul Maramureş. Doi sunt cetăţeni români care locuiesc pe raza judeţului Arad”, a precizat comisarul-şef Gheorghe.
„Au mai spart... au fost arestaţi şi în România. Au avut acelaşi mod de operare şi peste hotare, în ţările din Uniunea Europeană şi acolo sunt desfăşurate anumite investigaţii”, a explicat directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale.
Cei trei au folosit gazul de oxiacetilenă, folosit în sudură, cu ajutorul căruia au produs o explozie la bancomatul din Şiria.
„Modul de operare folosit a fost explozie cu gaz. Sunt mai multe moduri de operare folosite de autori pe segmentul acesta de bancomate. Aceşti indivizi au mai folosit acest mod de operare şi în trecut. Practic folosesc nişte butelii de oxiacetilenă. Asta este substanţa cel mai des folosită. Cu ajutorul unor furtune care să introduc fie printr-o gaură pe care o produc ei la momentul spargerii, fie prin fanta de eliberare a numerarului. Introduc acele furtune până în partea inferioară a bancomatului. înfundă cu ceva, cu o cârpă cum au făcut şi de această dată. Fanta sau gaura, orificiu prin care introduc furtunele ca să nu iasă gazul înapoi, bagă gaz după care cu ajutorul unui fir electric iniţiază o flacără, o scânteie care produce explozia în interiorul bancomatului. Această explozie practic îndepărtând uşa din spatele bancomatului, uşa de la seif, pe scurt”, a mai explicat Cristian Gheorghe.
Potrivit sursei citate, cei trei au dat spargerea în 5-6 minute.
Pe data de 5 iulie, poliţiştii au deschis o anchetă în urma unui incendiu produs la un bancomat din centrul localităţii Şiria, din judeţul Arad. Din bancomat au fost furați 200.000 de lei.