Cât de periculos poate fi alcoolul pentru sănătatea unui pasager care doarme în avion. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Alcoolul ar putea amenința sănătatea unui pasager care doarme în avion, în special în cazul zborurilor pe distanțe lungi.
Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Institutul German de Medicină Aerospațială, de la Universitatea din Aachen. Alcoolul și presiunea din avion la altitudinea de croazieră scad cantitatea de oxigen din sânge și cresc ritmul cardiac pentru o perioadă lungă, chiar și la cei tineri și sănătoși. Așa că există riscuri mari pentru cine are probleme cu inima și consumă alcool în avion.
Frica de avion, oboseala sau pur și simplu entuziasmul vacanței ne pot face să comandăm băuturi alcoolice în avion.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bărbat: „Sora mea își mai cumpără alcool, ca să poată să adoarmă. Circulă destul de des, stă în Londra, se mai duce în Dubai, mai vine pe aici, și în interes de muncă."
Bărbat: „Am un prieten care a băut mult cu niste pasageri nemți în avion. A băut așa de mult încât stewardesa i-a zis că nu mai are nevoie. Era mai mult pe tovărășie decât frica de avion."
Spre țările nordice oamenii prefera băuturile tari, iar spre destinațiile calde de vacanță vin sau proseco. Echipajele de zbor au însă un protocol, prin care pot refuza să servească alcool persoanelor care, considera ele, au consumat peste măsură.
Florentina Tudor, sef de echipaj, membru FPU Romania: „Din cauza presiunii și din lipsa umidității, uneori efectul alcoolului poate să crească și de 10 ori. Și atunci ca să nu ajungem în situația să deviem zborul, să i se facă rău, să aterizam într-o altă țară, refuzăm să le mai oferim alcoo. Colegii mei au avut destule experiențe, devin agresivi, a fost o situație în care a intrat în comă alcoolică și a trebuit să aterizeze pe cel mai apropiat aeroport."
Consumul de alcool în timpul zborului și presiunea din cabină pot duce la scăderea cantității de oxigen din sânge și mărind astfel ritmul cardiac, potrivit cercetătorilor de la Institutul German de Medicină Aerospațială de la Universitatea din Aachen.
Aceștia au analizat 48 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 40, care au înregistrat o scădere a nivelului de oxigen din sânge și o creștere a ritmului cardiac la o medie de 88 de bătăi pe minut în timpul somnului, din cauza consumului de alcool și a presiunii.
Prin comparație, cei care nu băuseră alcool aveau ritmul cardiac sub 73 de bătăi pe minut.
Ștefan Busnatu, medic primar cardiolog: „Și în avion, depinde de condițiile pe care le avem. Putem adormi stând în fund, dacă noi suntem întinși, avem o întoarcere a sângelui mai ușoară către inimă, dacă stăm în fund, gravitațional, din picioare se întoarce mai greu. Recomandarea ar fi să mergem până la 2 pahare de vin pentru bărbați și maxim un pahar pentru doamne.”
În cazul în care pasagerii au și probleme cardiace, problemele se pot agrava și pot duce până la infarct.