Cât de periculos este radonul, „ucigașul tăcut”, pentru oameni. Autoritățile fac verificări
Obligate de Uniunea Europeană, autoritățile române măsoară nivelul de radon din locuințe, școli, grădinițe și instituții publice.
Inhalarea acestui gaz radioactiv, numit și "ucigașul tăcut", este a doua cauză de mortalitate prin cancer pulmonar, după fumat, iar populația trebuie protejată.
Substanța provine atât din sol, unde se află în mod natural, cât și din materialele de construcții, precum cimentul, betonul și cărămizile.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În județul Mureș au fost amplasate 400 de dispozitive de măsurare a concentrației de radon, un gaz toxic care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ.
Radonul se găsește în sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om.
După culegerea rezultatelor, autoritățile trebuie să ia măsuri pentru reducerea nivelului acestei substanțe în zonele locuite, fie prin instalarea unor sisteme de ventilație, fie prin izolații corespunzătoare.
Bodo Elod Barna, primar localitatea Pănet: „Mai ales la grădinițe și școli, dacă va fi cazul și dacă este vreo problemă, o să intervenim. Am discutat cu specialiștii să vedem care ar fi soluția dacă rezultatele arată că acele clădiri sunt afectate.”
Radonul este un gaz incolor, fără miros și gust, care este emanat din sol, apă și materiale de construcții. Intră în locuință prin fisurile din subsol, prin fundație sau prin podele și pereți.
Csegzi Sandor, director Universitatea Cultural-Științifică: „Prin inhalare, atomii de radon ajung în organism, din plămâni este transportat de sânge în alte organe vitale și în mod dovedit, peste 15 la sută din îmbolnăvirile de cancer de plămâni sunt cauzate de radon.”
Acțiuni de măsurare a nivelului de radon au loc în întreaga țară, pentru a stabili zonele în care concentrația devine periculoasă.
După ce această hartă va fi gata, cei care vor să construiască, vor fi nevoiți să ia de la primării aviz pentru nivelul de radon.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!