Falsuri grosolane vandute drept bijuterii. Mii de romani au dat bani grei pe ipsos, plumb si nisip

Ultima actualizare: 20-04-2013 06:59

Fiti foarte precauti de la ce magazine alegeti sa cumparati podoabe din metale pretiose cu pietre scumpe.

Inspectorii Agentiei pentru protectia consumatorului avertizeaza ca anumiti bijutieri sunt tentati sa isi insele clientii si sa le vanda in loc de aur argint, iar in loc de diamante sticla.

In urma unor controale s-au descoperit falsuri grosolane, la 30% dintre cei verificati.

N-avem noi idee cat de inventivi se pot dovedi comerciantii de bijuterii daca vor sa fure clientul. Falsuri ordinare au fost descoperite de comisarii Autoritatii pentru Protectia Consumatorului in magazine din intreaga tara.

Mii, daca nu zeci de mii de romani, au platit bani seriosi pe ipsos, plumb, sarma sau nisip. In cantitati deloc neglijabile.

In cazul unui lant, de pilda, din cele 16 grame de aur declarate initial doar unul s-a dovedit veritabil. Restul este metal comun. Ghinionistul proprietar a aruncat pe geam in acest caz 2500 de lei.

Controalele efectuate in 2400 de magazine au scos la iveala nereguli grave in 30% din cazuri.

Raportul vine intr-un moment in care autoritatile incearca sa schimbe legislatia. O marca oficiala de stat aplicata obligatoriu inainte de scoaterea pe piata a bijuteriilor ar anula falsurile si ar reduce evaziunea fiscala estimata la 300 de milioane de euro anual.

La fel de usor puteti sa va pacaliti cu pietrele scumpe.

Peste 50% din probele analizate de autoritati s-au dovedit neconforme. Adica au avut caracteristici inferioare celor declarate de vanzator sau omul s-a trezit pur si simplu ca a cumparat, la pret de diamant, o piatra sintetica.

80% dintre bijuteriile confiscate provin din Turcia, China si India.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO