Pretul corect pentru a transforma o rabla cu consum ridicat intr-o masina electrica. Demonstratia unor romani pe un VW Beetle
Poate fi transformata o rabla care consuma prea mult combustibil intr-o masina electrica? Da, daca aveti 10.000 de euro, este raspunsul unor ingineri de la Institul de Cercetari Electrotehnice din Bucuresti.
Ca sa-si demonstreze teoria, au transformat un Beetle, vestita masina germana, intr-o broscuta romaneasca. Are motor electric si baterii care consuma 1 euro la suta de kilometri. Deci pentru un drum de la Bucuresti la Constanta ati plati putin peste 2 euro. Pacat ca autonomia e un pic mai mica.
Chiar daca are un motor de numai 30 de cai putere broscuta electrica a demarat cu usurinta, dar mai ales in liniste. Urma sa ajunga la fier vechi, insa inginerii i-au dat o noua viata printr-un transplant.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
"Aceasta broscuta a suferit un transplant electric. Mai exact, motorul termic a fost inlocuit cu unul electric. Are o autonomie de 150 de kilometri. Si reuseste sa dezvolte o viteza de 80 de km pe ora aproape in patru secunde."
Inginerii au limitat-o la 80 de kilometri pe ora pentru ca nu ar fi rezistat la viteze mai mari. Are peste 30 de ani, iar modificarile trebuie omologate de Registrul Auto Roman, ca sa poata circula pe drumurile publice.
Viorel Stanciu, inginer: "Ne-a costat in jur de 10.000 de euro toata echiparea."
Dupa transformare a ramas intact sasiul. La fel si bordul, unde gasim o singura imbunatatire, un display cu anumite indicatii.
Masina se poate incarca in jumatate de ora, la o priza speciala, sau in 8 ore la o priza simpla, de acasa. Inginerii spun ca au conceput pentru broscuta baterii inteligente. Fiecare element este controlat de un procesor, iar asta ii lungeste viata.
Viorel Stanciu, inginer: "Noi speram sa fie zece ani."
Daca stati la bloc va fi greu sa o incarcati. Proiectul prin care ministerul mediului va finanta prize publice este in faza de propunere.
Trebuie stiut faptul ca un drum de 100 de kilometri cu o asemenea masina va costa de aproape 10 ori mai putin decat cu o masina pe benzina ori motorina.
Masinile electrice comercializate acum de marii constructori costa de la 30.000 la 100.000 de euro. Autoritatile vor sa le ofere romanilor tichete cu reduceri de 20.000 de lei la achizitia unui autoturism electric nou.