Plajele româneşti, extinse de cei care au făcut insulele artificiale din Dubai
România se va extinde cu peste două milioane şi jumătate de metri pătraţi de plajă. Sunt vizate toate staţiunile, de la Năvodari şi până la 2 Mai.
Mai mult, zeci de diguri vor proteja actualele porţiuni de nisip. Totul ar trebui să fie gata până în a doua jumătate a anului 2021. Întreaga poveste costă 750 de milioane de euro din bani europeni.
Plajele incluse în a doua parte a proiectului de stopare a eroziunii costiere încep din Eforie Sud şi se intand până la 2 Mai. În Vama Veche nu se poate interveni pentru că este declarată rezervaţie naturală. Nisipul va fi adus din largul Mării Negre.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Ioan Denes, ministrul Apelor şi Pădurilor: “După ce vom finaliza acest proiect vom avea 31 de kilometri de plajă cu lăţimi cuprinse între 75 de metri şi 120 de metri. Cum spuneam, vom da turiştilor 100 de kilometri de autostradă de nisip.”
În acest moment, proiectul este în faza de licitaţie, iar sumele puse în joc din fonduri europene depăşesc 750 de milioane de euro. În prima fază a proiectului contructorul ales a fost cel care a ridicat celebra insula artificială din Dubai.
Muncitorii vor ridica şi diguri noi în zona de nord a litoralului inclusiv în staţiunea Mamaia. Vor apărea alte lanţuri de stabilopozi în zona cazinoului din Constantă dar şi a falezei pentru a slăbi din puterea furtunilor pe timpul iernii.
Rămân însă izbelişte falezele din Eforie care au început să se prăbuşească.
Turistă: “Ce pot să vă spun arata jalnic şi vrem să facem turism... Aaa şi apropos era şi un şarpe pe aici. Vrem să facem turism, să câştigăm din turism. Ce păcat de marea asta. În momentul de față, aceasta faleză nu se ştie a cui este.”
Incredibil este că în tot acest timp două instituţii ale statului primăria şi Ministerul Apelor îşi dispută terenul.
Primar: “Este o situaţie extrem de delicată, dumneavoastră spuneţi că noi suntem proprietar, dumneavoastră spuneţi că statul roman e proprietar. Nu noi administrăm domeniul public al statului. Din 2013 ne schimbăm hârtii.”
Turist: “Foarte urât, se degradează pe zi ce trece. Ce ar trebui făcut în condiţiile în care nuj se ştie a cui este? Să interviona primăria. Primăria este în process cu o instituţie a statului... Trebuie făcut într-un fel se judecă statul cu statul la noi.”
Primele plaje extinse au fost finalizare în 2015 şi au cuprins anumite porţiuni din Mamaia, Constantă, Agigea şi Eforie Nord.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!