Castorii se intorc in Romania cu scandal. Autoritatile spun ca strica barajele si "intra in conflict cu localnicii"
Daca vizitati Delta Dunarii si sunteti suficient de norocosi o sa aveti parte, de o surpriza placuta: dupa o absenta de 200 de ani, castorul european a revenit la noi. Unii spun insa ca nu e o veste chiar asa de buna.
Inca din aprilie biologii observa, cu ajutorul unor camere cu infrarosu, o familie de castori. Specialistii spun ca in curand zona ar putea fi repopulata cu aceasta specie protejata. Prezenta castorului ridica insa o intrebare: este sau nu benefic acest mamifer mediului inconjurator specific Deltei?
"In Delta Dunarii a aparut, presupunem noi, accidental, odata cu inundatiile din 2010. Presupunem ca au migrat pe Dunare si au ajuns in mod natural in Delta", explica coordonatorul zonal WWF Romania, Cristian Mititelu. Guvernatorul Deltei Dunarii nu e insa de aceeasi parere.
Citeste si: Castorul s-a intors dupa 200 de ani in Romania. Ce alte specii disparute au mai revenit in tara noastra
"Castorul este o specie invaziva, care transforma mediul in care traieste, putand transforma lucrarilor hidrotehnice create de om", spune Edward Bratfanof, guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
"Necesita cel putin un metru ca sa poata sa-si faca salasul, in Delta nu ar putea decat daca ar exista amenajari, deci ar intra in conflict cu concesionarii sau chiar cu populatia locala", explica si Mihai Manov, coordonator resurse cinegetice.
Citeste si: Animale ciudate din Delta Dunarii, care au nascut legende cu monstri
Castorul european a disparut in mare parte a Europei, la inceputul secolului al XIX-lea, din cauza vanatului excesiv pentru blana sau carne, dar si a habitatului modificat. La noi in tara, castorii pot fi vazuti, afara de Delta, pe raurile Olt, Mures si Ialomita, unde au fost readusi acum cativa ani tocmai din Germania. Acum cativa ani, responsabilii de la ape s-au plans de castorii de pe Olt, spunand ca acestia pun in pericol amenajarile hidrotehnice, facandu-si galerii in digurile de protectie.