Castorul s-a intors dupa 200 de ani in Romania. Ce alte specii disparute au revenit in tara noastra
Specii de animale demult disparute din Romania au inceput sa se intoarca la noi. Dupa zimbri, e randul castorilor sa revina in fauna Romaniei.
Disparuti de aproape doua secole din tara noastra, castorii au revenit in Delta Dunarii. Anuntul a fost facut oficial de organizatia internationala WWF (World Wide Fund for Nature), care monitorizeaza aceste animale. Mai mult, cei de la WWF au acum si imagini cu castorii din Delta, suprinsi de camerele de supraveghere in vreme ce-si construiesc vizuinele, dar si cand se dau pe “tobogan” pentru a scapa de pradatori.
Conform comunicatului WWF, „primele clipuri video obtinute in urma actiunii de monitorizare confirma inca o data prezenta castorului in Delta Dunarii, dupa o absenta de aproape 200 de ani din Romania. Imaginile au fost obtinute de la cinci camere cu infrarosu amplasate in zona unde traieste familia de castori, in complexul lacustru Somova - Parches.”
Parfum din castori
La inceputul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a disparut aproape complet nu doar din tara noastra, ci de pe tot continentul. Motivul: castorii au fost vanati in principal pentru blana, secretiile din glandele sale, folosite ca medicament si in industria parfumurilor, dar si pentru carnea lor.
Din 1998, Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Brasov a inceput un proiect de reintroducere a castorilor in fauna Romaniei, pe albiile raurilor Olt, Mures si Ialomita. Cercetatorii silvici au eliberat in natura 182 de animale aduse din Germania (foto jos), care au fost dotate si cu GPS, pentru a fi mai usor de urmarit. Castorii s-au inmultit, in 2011 fiind deja in jur de 650 – dar au produs si stricaciuni, dand iama in cartofii si verzele gospodarilor din aceste zone.
Au venit din proprie initiativa
Castorii din Delta nu au fost insa importati, ci au venit din proprie initiativa, potrivit specialistilor WWF. Ei au migrat in 2010 „fara vreo interventie naturala” iar acum se pare ca se simt in largul lor in Delta, cu toate ca deja au si un pradator: cainele enot, alta specie de import, venita la noi in anii ’50 din URSS.
Castorii si enotii nu sunt singurele noi adaugiri la fauna Romaniei. Potrivit unui raport WWF, 18 specii de mamifere si 19 specii de pasari au reaparut in tari ale Europei de unde disparusera cu ani sau chiar secole in urma.
Sacalul romanesc
Cea mai impresionanta din aceste specii este zimbrul, care traieste acum in rezervatii si in tara noastra, dupa ce la sfarsitul secolului al XVIII-lea fusese complet exterminat.
Citeste si: Dupa 200 de ani, zimbrii vor zburda iar in muntii din Romania
Mai putin cunoscut e sacalul auriu (Canis aureus), care acum cateva milenii era unul dintre cele mai comune animale din zona Balcanilor. In vreme ce in alte tari acest animal e pe cale de disparitie, in Romania sacalul auriu a venit pentru prima data in perioada interbelica, iar la ora actuala WWF estimeaza ca in tara noastra sunt peste 2.000 de exemplare.