Este criză de plastic pentru tipărirea cărților de identitate, la toate direcțiile de evidență a populației din țară.

 

Din cauza unei achiziții întârziate, la nivel central, direcțiile sunt nevoite să tipărească doar o parte dintre documentele pentru care au fost depuse cereri. În Timișoara, spre exemplu, timpul de așteptare pentru eliberarea actelor de identitate a crescut până la o lună.

La Direcţia de Evidență a Populației din Timişoara sunt depuse zilnic cel puţin 200 de cereri pentru emiterea sau schimbarea cărţilor de identitate. În ultima lună au putut fi imprimate doar 60 pe zi, aşa că timpul de aşteptare a crescut de la cinci zile la 30 de zile.

Radu Bogdan Sperneac - director Direcţia de Evidenţa Persoanelor Timişoara:
„Am primit o informare de la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de date, a trebuit să mărim termenul de eliberare al actelor de indentitate. Din cauza materialelor plastice pe care se tipăresc cărţile de identitate. Persoanele care sunt în situaţii excepţionale pot solicita eliberarea în regim de urgenţă.”

Achiziţia materialelor a fost întârziată la nivel central, aşa că situaţia se regăseşte peste tot în ţară. Autorităţile au decis ca oamenii să păstreze documentele până le primesc pe cele noi.

„Ne-o lăsat buletinul vechi. Când venim după ăla nou, îl predăm pe ăsta vechi, mergem eventual să adunăm nişte plastic din mare, că este destul şi facem buletine” spun oamenii, jumătate în glumă, jumătate în serios.

Bărbat: „Nu avem ce face, asta e situaţia. Înainte mergea în câteva zile, acum nu. 5 zile sau 7 zile lucrătoare, era bine, ai o problemă, cum o rezolvi?”

De altfel, cetăţenii care au documente cu termen de valabilitate depăşit nu sunt amendaţi, datorită unei legi emise anul trecut. Actele de identitate care expiră în perioada stării de alertă îşi prelungesc automat valabilitatea, cu 90 de zile.