Cârnatul de Pleșcoi, adus la rang de delicatesă de 1 aprilie. Cum au tratat localnicii gluma. „Au luat de la noi rețeta”
De 1 aprilie, Ziua Păcălelii, cârnatul de Pleșcoi a fost adus la rang de delicatesă de Ambasada Franței.
Instituția a anunțat că francezii au înregistrat în patrimoniul gastronomic un cârnat, frate, Plechequoi, după înfrațirea unei localități fictive cu Buzăul. Plechequoi ar fi fost chiar vedeta unei campanii publicitare lansate în întreaga Europă. În localitatea Pleșcoi, păcăleala a fost tratată cu seriozitate maximă de localnici.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cu această fotografie generată cu ajutorul inteligenței artificiale, postată sub hashtag-ul „PlechequoiMonAmour”, Ambasada Franței în România a salutat, pe Facebook, înfrățirea între Buzău și localitatea fictivă „Plechequoi-sur-Loire”.
Înfrățirea, au transmis reprezentanții ambasadei, ar fi permis Franței să înscrie în patrimoniul său gastronomic un nou produs de înaltă calitate: „cârnatul de Plechequoi”, cu referire directă la cel de Pleșcoi, cu care se fălesc buzoienii.
Mehdi Chebana, șeful serviciului de presă al Ambasadei Franței: „Noi, ca instituție, am vrut să fim mai comici, așa măcar o dată pe an. Este dovada că și francezii au simțul umorului”.
În Pleșcoi, județul Buzău, problema a fost tratată, însă, serios. Întors acasă după o perioadă trăită în Franța, unde, spune el, a mâncat doar produse naturale, un bărbat introduce în discuția despre așa-zisul cârnat de Plechequoi ideea unui furt.
Localnic: „Pate de gâscă, ficat de gâscă... Ăștia au furat... Ăoleu!!! Au luat de la noi rețeta”.
Din fața porții casei lui, unde doarme liniștită o pisică, alt bărbat mai potolește tonul. Nu crede în ipoteza furtului și spune că francezii pot prapara liniștiți cârnatul de Pleșcoi, scris franțuzit cu „q” pentru că...
Localnic: „Au și ei oi, cresc oi în Franța cum creștem și noi aici”.
Doar că, într-o competiție strânsă, cârnatul nostru de Pleșcoi ar câștiga pentru că...
Localnic: „Nu le dăm secretul, că depinde aici de un secret. Trebuie să știi ce să bagi în ei, acolo”.
Păcăleala francezilor, spun sociologii, n-ar trebui să supere pe nimeni
Originea Zilei Păcălelilor, folosită de Ambasada Franței drept pretext pentru postarea referitoare la cârnatul de Pleșcoi, nu este clară. Mulți urmăresc obiceiul până în Franța Medievală, alții au susținut că un festival al culorilor din India ar fi la baza. Și mai este varianta potrivit căreia...
Conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, etnolog Universitatea Politehnică București: „Această zi vine de undeva din secolul al XVI-lea, odată cu schimbarea calendarului gregorian, când anul se mută de la 1 aprilie, Deschiderea de an la 1 ianuarie. Oamenii continuau să-și trimită felicitări de 1 aprilie. Iată, ei în urma acestui lucru erau considerați nebuni”.
În vremurile moderne, la tradiția zilei de 1 aprilie s-au alăturat și agenții de presă ori companii mari. În 2017, de exemplu, Virgin Atlantic a dezvăluit un avion care își mișca aripile similar păsărilor.