Cârnat cu pestă porcină africană, depistat la Satu Mare. Analizele confirmă
Virusul pestei porcine africane a fost depistat într-un tip de cârnat provenit din lotul de alimente confiscate săptămâna trecută de la un cetăţean ucrainean în Vama Halmeu, unde a fost găsit şi salam contaminat cu acelaşi virus.
Institutul de Diagnostic şi Sanătate Animală (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană (PPA) - a finalizat testele de laborator realizate pe un alt produs care făcea parte din lotul de alimente confiscate la Vama Halmeu, în data de 26 martie.
De această dată, este vorba despre o probă prelevată dintr-un tip de cârnat, produs în mod tradiţional, confiscat de la un cetăţean ucrainean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Examenele de laborator au pus în evidenţă, şi în acest produs, prezenţa genomului viral al pestei porcine africane. În cadrul IDSA au mai fost analizate şi alte probe prelevate din mezelurile confiscate, prezenţa virusului PPA fiind depistată, până în acest moment în două produse, salam şi cârnat, produse în sistem tradiţional, în casă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie news.ro.
Autorităţile atrag atenţia asupra pericolului reprezentat de această boală. ”Chiar dacă nu prezintă pericol pentru om, virusul are consecinţe economice dezastruoase. Virusul PPA este foarte rezistent atât în mediu, cât şi în produsele de origine animală şi în furaje”, precizează ANSVSA.
Instituţia reaminteşte că este în vigoare interdicţia de introducere în ţară a porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.) provenite din Republica Moldova şi Ucraina.
”Această interdicţie a fost încălcată, de curând, când, a fost identificat pe raza judeţului Braşov un transport cu produse alimentare de origine animală, fără caracter comercial, care se găseau în posesia unor turişti din Republica Moldova, care tranzitau teritoriul României către Italia”, se arată în comunicat, care precizează că a fost vorba de un transport de aproximativ 80 kilograme carne de porc, preparate din carne de porc şi pasăre, fără elemente de identificare, obţinute în gospodăriile proprii. Aceste produse au fost confiscate şi incinerate.
Săptămâna trecută, virusul pestei porcine africane a fost descoperit într-o probă recoltată dintr-un salam confiscat de la un cetăţean din Ucraina, la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu (judeţul Satu-Mare).
Pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, respectiv poate rezista până la 3-6 luni în produsele din carne de porc.