Care este starea Rebecăi, fetița de cinci ani care a suferit un transplant de ficat
Rebeca se simte mai bine, dar nu poate respira deocamdata fără ajutorul aparatelor.
A împlinit luni 5 ani, iar sâmbătă a suferit un transplant de ficat, după ce cazul ei a devenit prioritate națională.
Organismul îi este slăbit, din cauza insuficienței hepatice, dar și a infecțiilor pe care le-a avut în trecut. Mama stă cu ea la spital, în timp ce acasă tatăl, bunica și surioara ei se roagă să se facă bine.
Rebeca este îngrijită în secția de terapie intensivă, după ce ficatul ei bolnav a fost înlocuit cu unul sănătos.
Starea de sănătate a copilei este una stabilă. Ficatul funcționează și analizele au ieșit mai bine. Recuperarea este însă puțin mai lentă, spun medicii, pentru că fetița are cu 5 kg mai puțin decât ar trebui să aibă la vârsta ei.
„Suntem mai liniștiți acum. Optimismul există și știm că întotdeauna copiii au un răspuns care ne mulțumește și că toată munca pe care o facem în scopul de a salva un copil este răsplătită de o anduranță și un răspuns extraordinar al copiilor și de o revenire a lor care de foarte multe ori este spectaculoasă”, a declarat prof. dr. Dana Tomescu, șefa secției ATI transplant hepatic Fundeni.
Rebeca ar putea rămâne în spital chiar și o lună de zile. Mama îi este alături. Acasă o așteaptă tatăl, surioara mai mică și bunica. Toata familia se bucură că fetița a primit o nouă șansă la viață. Petrecerea o vor face la externare.
„O să facem acasă în ziua în care o să ajungă ea. Chiar ne gândim de mult la surpriza asta. Așteptăm acum. Suntem și noi optimiști, odată cu transplantul chiar am fost puțin mai bine”, a spus tatăl fetiței.
Deși va trebui să ia tratament permanent, Rebeca va putea duce o viață aproape normală. Așa trăiește Anca, o tânără de 21 ani care în urmă cu 5 ani a avut la rândul ei nevoie de transplant. Diagosticată tot cu boala Wilson, fata a primit inițial o bucată din ficatul mamei. Însă organismul nu l-a aceptat și după 10 zile a fost nevoie de o altă operație. Salvarea ei a venit atunci tot de la un donator aflat în moarte cerebrală. Acum Anca este studentă și va deveni asistentă medicală.
„Ajutând oamenii pot cumva să mă revanșez pentru binele pe care eu l-am primit. Eu eram la o vârstă mai mare când am primit diagnosticul, ea e micuță și e mai greu. Îi doresc la mulți ani, să fie bine, să fie sănătoasă și sunt sigură că ne vom întâlni pe aici pe la Fundeni”, a spus Anca.
În acest moment, în România, sunt 5 copii pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat. Însă au afecțiuni cronice și nu sunt urgențe. Autoritățile spun că în câteva luni Spitalul Grigore Alexandrescu va primi acreditare pentru a putea face transplant de ficat copiilor sub 16 ani. Operațiile vor fi efectuate în colaborare cu echipele chirugicale de la Institutul Fundeni.