Care este explicația pentru temperaturile extrem de ridicate de Anul Nou. Vremea se schimbă de duminică
Cu cel mai călduros decembrie din ultimii 60 de ani, începutul anului 2021 a venit cu vreme deosebit de caldă pentru data din calendar. S-au depăşit 14 grade Celsius în sudul şi sud-estul ţării.
Nu e de mirare că multă lume a ieşit să se revigoreze în parcuri! De duminică însă, vremea schimbă foaia, iar meteorologii au anunţat ploi şi temperaturi scăzute în majoritatea regiunilor.
Considerată cea mai rece luna a anului, luna ianuarie a acestui an demolează orice aşteptări: primele zile din an au venit cu soare şi temperaturi cu 12 grade mai mari decât ar fi normal pentru această perioadă.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
14 grade s-au înregistrat vineri la Calafat, iar sâmbătă mercurul din termometre a urcat până la valori care au depăşit 12 grade Celsius la multe staţii din partea de sud şi sud-estul ţării.
Elena Mateescu, director ANM: „Temperaturi în continuare ridicate în cea mai mare parte a ţării, cu valori care se vor situa în general între 3 până la 16 grade Celsius în următoarea perioadă, cel puţin până la finele decadei din această lună, caracterizează o vreme mult mai caldă, comparativ, cu o primă decadă a unei luni ianuarie în ţara noastră.”
Potrivit meteorologilor, decembrie 2020 a fost, de altfel, cea mai caldă luna din ultimii 60 de ani, cu o maximă de 19 grade Celsius, la Zimnicea.
Roxana Bojariu, expert climatolog: „Lucrul acesta vine ca o consecinţă logică a circulaţiilor de la nivelul sectorului Atlantic - European, pe vestul continentului, avem temperaturi mai scăzute, dar la pachet datorită circulaţiei dintre sud în zona ţării noastre, avem de a face cu aceste temperaturi mult mai mari. Se văd consecinţele anului care a trecut şi în care extinderea gheţii artice a fost în mod constant sub ceea ce a fost normal pentru perioada respectivă.”
Mulţi români au profitat de soarele de afară. La orele prânzului, de exemplu, în Parcul Tineretului din Capitală, sute de bucureşteni au ieşit la plimbare.
Şi la Braşov, atmosferă a fost una de primăvară, iar locurile de promenadă s-au animat de la primele ore ale dimineţii.
Zonele de picnic au fost şi ele arhipline. Oamenii au împachetat bunătăţile rămase după sărbători şi le-au savurat la soare.
Pentru zilele următoare, meteorologii spun însă că temperaturile vor scădea şi va ploua mai ales în zonele de deal şi de munte.