Caravana Dobrogei conectează tinerii cu oportunitățile europene

Caravana Dobrogei conecteaza tinerii cu oportunitățile europene

Europa se face auzită chiar și la marginea ei. Au fost 4 zile pline în care tinerii din estul țării cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani au descoperit beneficiile participării la proiectele europene. 

Scopul „Caravanei Dobrogei” este să ajungem acolo unde nu ajunge nimeni, este tare greu să ajungi la Sulina, iar tinerii de aici au aceleași drepturi că orice cetățean european” spune Gabriel Brezoiu, președintele asociației GEYC (Group of the European Youth for Change).

Proiectul DisinformATION! a adunat la Sulina peste 40 de participanți, elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Teoretic „Jean Bart” care au aflat cum pot combate dezinformarea pe tema schimbărilor climatice, abordând mai multe exemple concrete de fake news. Aceștia au participat la o simulare de dezbatere în Parlament, unde au reprezentat diverse perspective, inclusiv ale parlamentarilor, activiștilor de mediu, reprezentanților corporațiilor și ai comunității. Dezbaterea s-a concentrat pe dezinformarea legată de o nouă lege privind taxele pe amprenta de carbon, care s-ar putea aplică cetățenilor, dar în realitate vizează în principal companiile poluante. La final, tinerii au înțeles mai bine rolurile fiecărui actor și importanța comunicării nonviolente în astfel de dezbateri.

Alexandra Scoruș, membră a comunității GEYC și speaker în cadrul evenimentului, a rămas impresionată de viața de la Sulina. „Dacă naveta de la mine din localitate pană la Brașov îmi părea complicată, ei bine, naveta de la Sulina la Tulcea e o adevărată provocare. E o altă lume aici, o zonă relaxantă plină de natură, o lume cu care rezonez de fiecare dată când mă gândesc acasă”.

Și la Tulcea, entuziasmul elevilor și al cadrelor didactice față de problemele de mediu a fost la superlativ, adunând peste 100 de persoane în cadrul evenimentului. A fost evident că tinerii au un rol definitoriu în combaterea schimbărilor climatice, iar acest angajament a fost încurajat și apreciat, inclusiv de eurodeputatul român Nicu Ștefănuță: „este fabulos să văd tinerii luptând și afirmând și drepturile, ieșind în stradă pentru cauza lor. Țara noastră are încă speranță cât timp voi continuați să faceți acest lucru

Citește și
Tinerii români sunt printre europenii care se mută târziu de lângă părinți. Băieții se mută mai greu decât fetele
Tinerii români sunt printre europenii care locuiesc până târziu cu părinții. Băieții se mută mai greu decât fetele
AVERTISMENT de 1 Decembrie: „România nu mai este stat de drept. Dacă ar fi arătat în 2004-2007 așa cum arată azi, nu ar fi fost primită în UE”, susține un decan din Universitatea București

„Caravana Dobrogei” a continuat să-și desfășoare misiunea la Năvodari și Constanța, oferind tinerilor oportunitatea de a se conecta la dezvoltarea comunității lor, discutând idei și planuri de viitor direct cu primarul orașului Năvodari, dl Florin Chelaru. Iar la Constanța, energia și curiozitatea tinerilor s-au manifestat în cadrul unei dezbateri despre problemele din sistemul de educație chiar în incinta Universității „Ovidius”. Aceștia au subliniat cu fermitate nevoia de a avea mai multe oportunități de voluntariat și sprijin pentru dezvoltarea personală, exprimându-se interesul de a se implică activ în transformarea comunității lor și de a influența îmbunătățirea sistemului de învățământ.

Evenimentele din Județul Constanța, derulate în cadrul proiectului de participare a tinerilor ”Constanța pentru TINEri” la Năvodari și în Municipiul Constanța au reunit peste 100 de tineri care au explorat importanța implicării în comunitate și cum programele europene de tineret pot contribui la dezvoltarea acestora. În acest context, patru dintre participanții de 18 ani au luat parte vara această la proiectul #DiscoverEUwithGEYC prin care au călătorit 2 săptămâni cu trenul prin Europa pentru a înțelege mai bine regimurile totalitare.

În acest an, Asociația GEYC, prin „Caravana Dobrogei” a reușit să adune împreună sute de tineri în perioada 15-19 septembrie, iar evenimentele despre oportunitățile de tineret vin în contextul „Anului European al competențelor”.

Autor: Ana Căldare

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Generația Z vrea să muncească, dar nu oricum, și nu pe orice salariu. “Vreau taskuri si challenge-uri”
Generația Z vrea să muncească, dar nu oricum, și nu pe orice salariu. “Vreau taskuri si challenge-uri”

Este tot mai greu să te descurci cu banii în această perioadă, așa că și tinerii din generația Z vor să muncească. Dar nu oricum, nu oricât, și nu pe orice salariu.

Tinerii români sunt printre europenii care locuiesc până târziu cu părinții. Băieții se mută mai greu decât fetele
Tinerii români sunt printre europenii care locuiesc până târziu cu părinții. Băieții se mută mai greu decât fetele

Tinerii români din Generatia Z sunt în topul european, când vine vorba de vârsta până la care stau cu părinții. Mulți se mută târziu din “cuibul” în care au crescut, dar nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că, de cele mai multe ori, nu își permit.

Recomandări
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO

Parada militară de 1 Decembrie a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului în toată România.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.