CARACATITA DIN BANCI. Interceptari telefonice din sistemul care nastea firme si credite peste noapte
Vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel-Duca, fostul general DIE, Dragos Diaconescu, dar si trei angajati din Ministerul Economiei si-au petrecut noaptea in arest.
In tot acest timp, ies la iveala detalii din aceasta poveste scandaloasa. Potrivit autoritatilor, membrii retelei aveau conexiuni in randul functionarilor cu rang inalt inclusiv din Senat.
Daniel Ruse, presupusul lider al gruparii a fost interceptat in timp ce povestea cum a decurs intalnirea cu reprezentantul unei banci. A solicitat un credit dar...nu a obtinut doar un milion de lei cat voia. Anchetatorii spun a primit 3, 4 sau chiar 7 milioane de lei. Banii au fost virati de diverse institutii financiare care au acceptat documente false si au ramas cu paguba. In cele mai multe cazuri a fost vorba despre BRD, BCR si CEC Bank.
Cu totii stim cat de greu sa obtine un imprumut. Atunci cum de celor din retea le-a fost simplu?
Procurorii vorbesc despre un mecanism foarte bine pus la punct:
Se prelua o societate comerciala de mici dimensiuni, neimportanta. Apoi era mutata in acte de la periferia Bucurestiului intr-o zona centrala si erau create virtual si puncte de lcuru.
Apoi, se operau actele contabile. Societatea avea peste noapte o cifra uriasa de afaceri, si profituri de milioane de lei. Abia atunci, cu dosarul, se mergea la banca unde se cerea un imprumut. Binenteles, spun anchetatorii, ca totul era construit pe falsuri.
In fata ofiterilor de credit cei implicati in frauda apareau cu povesti pregatite temeinic.
Interceptare telefonica
Denisa: "Doamna, veniti pana la zi cu un stoc de cereale de 3000 de tone. Sa mergem pe un 30 la suta de ala si un 70 de alalalt.
Doamna: Deci, stoc de cereale, un 3000 de tone reprezentand 30 la suta din cifra de afaceri.
Denisa: Da, cam 30 la suta vedeti cat...
Doamna: Sa reprezinte cerealele. Da, Denisa.
Denisa: Sa ajungeti la zi la 30.
Doamna: Da si sa nu ai bani.
Denisa:Da
Doamna: Sa fi amarata. Da
Denisa. Sa fim amarati, da. Bine, La revedere. "
O data incasati, banii erau trecuti prin diverse societati comerciale ca sa li se piarda urma pentru ca in final sa ajunga la liderii gruparii. Acestia au apucat sa incaseze 4 milioane de euro si asteptau inca 18 milioane.
Cererile erau ajutate, spun anchetatorii, de oameni cheie din sistem. Unul dintre ei ar fi Claudiu Duca Cercel vicepresedintele BRD retinut de procurori. El era cel care ar fi pus o vorba ca sa se aprobe unele dintre credite.
Imprumutul trebuia garantat insa atunci cand reteaua nu reusea sa aduca dovezi suficient de credibile, cerea ajutorul Fondului de Garantare a Creditelor. Acolo cel care dadea aprobarile era Aurel Saramet.
Saramet a fost interceptat in timp ce dialoga cu numitul Dragos Diaconescu, om de afaceri si fost colonel de Securitate.
DIACONESCU: Sa traiti!
SARAMET: Tovarase general Dragos, sa traiti! Onoare muncii! Saramet, permiteti sa va raportez!
DIACONESCU: Sefu', e o mare onoare ca ma bagati in seama. Sa fiu al naibii!
SARAMET: Va bag unde vreti. Dar ce p.. mea, ai necazuri?
DIACONESCU: Am sefu' dar sper sa o rezolv.
(...) ne vedem un pic la turc aici in capul strazii?
SARAMET da
Fondul de garantare este deja tarat in instanta pentru ca a fost executat silit de bancile care au dat banii.
Anchetatorii trag un semnal de alarma si afirma ca: "prin activitatea infractionala grupul a cuprins peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului" - printre acestea sunt enumarare ministerele economiei si agricuturii, Senatul Romaniei, AVAS, fondul de garantare a creditelor. Guvernatorul Bancii Nationale a reactionat imediat.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor, pentru ca daca ii numeri sunt mai putini decat degetele de la doua maini, e mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor si este vorba de 16 unitati bancare din 3 banci" spune Mugur Isarescu.
Procurorii insista insa ca reteaua corupea functionari ai statului sau din banci ca sa obtina credite cu acte false. 48 dintre membrii gruparii sunt urmariti penal pentru inselaciuni, spalare de bani sau aderare la un grup de crima organziata.