Ce au prins pescarii români în Marea Neagră. S-au întors cu bărcile pline
Cel mai consumat și mai ieftin pește - hamsia - se regăsește zilele acestea, din belșug, în bărcile pescarilor care se întorc din larg. Marea, neobișnuit de caldă, a favorizat înmulțirea acestor pești.
Așa că turiștii care ajung pe litoral pot savura o porție delicioasă de hamsie proaspătă, pe plită sau pane, neapărat cu mămăliguță și mujdei.
După trei săptămâni de furtuni, a ieşit soarele şi pescarii au început să revină la mal cu capturi zdravene de hamsie și stavrid. Bărcile sunt pline cu sute de kilograme de pește proaspăt.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
-Cum a fost dimineața?
-A fost bine, a fost bine, pentru început bine.”
-E primul pește proaspăt din mare.
-A fost o captură bună?
-A fost o captură foarte bună, spun pescarii.
Marian Dumac, pescar: „Captura bunicică, 200 de kg, sperăm mai mult de mâine”
Reporter: Azi a fost practic prima captură?
Marian Dumac, pescar: „Prima și foarte bună, de mâine sperăm să fie mai mult."
Hamsia și stavridul sunt vedetele. Se prind cel mai bine.
Matei Datcu, pescar: „Ăsta e stavrid. Uite stavrid, hamsie. Cam asta mâncăm azi. Ne-am trezit la 4 jumate, la 5 am ieșit pe mare. Dacă înflorește floarea de salcâm apare stavridele, asta e schema.”
Pescar: „Acum începe sezonul hamsiei. Trebuie să înceapă. Luna mai e luna hamsiei, și la noi la pescari luna mai e cea mai forte lună de pescuit, dacă trece și luna mai după aceea mai puțin.”
Iar marea are peşte din plin, dar şi condiţii favorabile, spun biologii.
Adrian Bâlba, biolog: „A apărut mai repede fiindcă marea s-a încălzit, în același timp este mai trofică din cauză că au fost ploile de primăvară care au dus ape pe Dunăre, ape mai dulci, care au dezvoltat o populație algală, crustacee respectiv hrană pentru acești pești, și în consecință s-au reprodus mai devreme, au reușit să crească și să ajungă la dimensiuni convenabile.”
Din lăzile pescarilor, hamsia ajunge direct pe plitele sau tigăile încinse din cherhanale.
-Câte minute pe plită?
-Foarte puţin, este un pește foarte sensibil, se pregăteşte foarte repede, necesită atenţie şi se poate face în 2-3 minutele. Imediat. Sare şi ulei şi o plită încinsă.
Marius Bodoi, bucătar: „Făcută cu mălai, în tigaie, cu foarte, foarte puțin ulei. Să fie un pic mai crispy și îi dă un alt gust, mai dulceag. La foc mic, puțin ulei, tapetăm hamsia prin mălai, apoi o așezăm în tigaia rece, atenție, tigaia rece. Foc mediu când e la jumătate gata, folosim o farfurie și o întoarcem."
La restaurant o porție de hamsie cu mămăligă și mujdei costă 40 de lei, în schimb la fast-food se vând pe post de snack cu preturi între 12 şi 15 lei.