Ce au prins pescarii români în Marea Neagră. S-au întors cu bărcile pline

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai consumat și mai ieftin pește - hamsia - se regăsește zilele acestea, din belșug, în bărcile pescarilor care se întorc din larg. Marea, neobișnuit de caldă, a favorizat înmulțirea acestor pești.

Așa că turiștii care ajung pe litoral pot savura o porție delicioasă de hamsie proaspătă, pe plită sau pane, neapărat cu mămăliguță și mujdei.

După trei săptămâni de furtuni, a ieşit soarele şi pescarii au început să revină la mal cu capturi zdravene de hamsie și stavrid. Bărcile sunt pline cu sute de kilograme de pește proaspăt.

-Cum a fost dimineața?

-A fost bine, a fost bine, pentru început bine.”

Citește și
ospat iasi
Hamsii cu „ochi albaștri” la Iași, în cadrul unui festin cu „de toate”. Cu ce s-au delectat pofticioșii în Parcul Expoziției

-E primul pește proaspăt din mare.

-A fost o captură bună?

-A fost o captură foarte bună, spun pescarii.

Marian Dumac, pescar: „Captura bunicică, 200 de kg, sperăm mai mult de mâine”

Reporter: Azi a fost practic prima captură?

Marian Dumac, pescar: „Prima și foarte bună, de mâine sperăm să fie mai mult."

Hamsia și stavridul sunt vedetele. Se prind cel mai bine.

Matei Datcu, pescar: „Ăsta e stavrid. Uite stavrid, hamsie. Cam asta mâncăm azi. Ne-am trezit la 4 jumate, la 5 am ieșit pe mare. Dacă înflorește floarea de salcâm apare stavridele, asta e schema.”

Pescar: „Acum începe sezonul hamsiei. Trebuie să înceapă. Luna mai e luna hamsiei, și la noi la pescari luna mai e cea mai forte lună de pescuit, dacă trece și luna mai după aceea mai puțin.”

Iar marea are peşte din plin, dar şi condiţii favorabile, spun biologii.

Adrian Bâlba, biolog: „A apărut mai repede fiindcă marea s-a încălzit, în același timp este mai trofică din cauză că au fost ploile de primăvară care au dus ape pe Dunăre, ape mai dulci, care au dezvoltat o populație algală, crustacee respectiv hrană pentru acești pești, și în consecință s-au reprodus mai devreme, au reușit să crească și să ajungă la dimensiuni convenabile.”

Din lăzile pescarilor, hamsia ajunge direct pe plitele sau tigăile încinse din cherhanale.

-Câte minute pe plită?

-Foarte puţin, este un pește foarte sensibil, se pregăteşte foarte repede, necesită atenţie şi se poate face în 2-3 minutele. Imediat. Sare şi ulei şi o plită încinsă.

Marius Bodoi, bucătar: „Făcută cu mălai, în tigaie, cu foarte, foarte puțin ulei. Să fie un pic mai crispy și îi dă un alt gust, mai dulceag. La foc mic, puțin ulei, tapetăm hamsia prin mălai, apoi o așezăm în tigaia rece, atenție, tigaia rece. Foc mediu când e la jumătate gata, folosim o farfurie și o întoarcem."

La restaurant o porție de hamsie cu mămăligă și mujdei costă 40 de lei, în schimb la fast-food se vând pe post de snack cu preturi între 12 şi 15 lei.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Cea mai sexy hocheistă din lume își pune fanii pe jar: „Dovada că îngerii există”
GALERIE FOTO Cea mai sexy hocheistă din lume își pune fanii pe jar: „Dovada că îngerii există”
Citește și...
Turiștii de pe litoral se bucură de pește proaspăt din belșug. Apa caldă a mării aduce aproape de mal bancuri întregi
Turiștii de pe litoral se bucură de pește proaspăt din belșug. Apa caldă a mării aduce aproape de mal bancuri întregi

Pe litoral, apa caldă a mării aduce aproape de mal bancuri întregi de hamsii și stavrid.

Hamsii cu „ochi albaștri” la Iași, în cadrul unui festin cu „de toate”. Cu ce s-au delectat pofticioșii în Parcul Expoziției
Hamsii cu „ochi albaștri” la Iași, în cadrul unui festin cu „de toate”. Cu ce s-au delectat pofticioșii în Parcul Expoziției

La Iași, cei care au rămas acasă s-au bucurat de un festin cu „de toate” în parc. Grătare pline de cotlete, cârnăciori, costiță și mici au sfârâit neîncetat și au atras clienții de la distanță.

Capturi-record pentru pescari în Marea Neagră. Fenomenul care a cauzat înmulțirea peștilor
Capturi-record pentru pescari în Marea Neagră. Fenomenul care a cauzat înmulțirea peștilor

Apa mării, neobișnuit de caldă peste iarnă, s-a dovedit mediul propice pentru înmulțirea peștilor.

De ce hamsiile mâncate de români sunt la jumătate din dimensiunea normală. „Aveau chiar şi 20 de centimetri, acum maxim 10”
De ce hamsiile mâncate de români sunt la jumătate din dimensiunea normală. „Aveau chiar şi 20 de centimetri, acum maxim 10”

Gustoasele hamsii și stavridul prins de pescarii români ajung pe mesele noastre înainte de maturitate. Cu alte cuvinte, mâncăm pește mult mai mic, susțin cercetătorii de la malul mării.

Poluarea si braconierii au secatuit marea de peste. Cum se dubleaza pretul pana la Bucuresti
Poluarea si braconierii au secatuit marea de peste. Cum se dubleaza pretul pana la Bucuresti

Chiar acum de Florii, cand tot crestinul ar vrea sa guste o bucatica de scrumbie sau macar o mana de hamsii prajite, barcile pescarilor se intorc mai mult goale.

Recomandări
Dezastrul ecologic de la Praid, resimțit și într-o țară vecină. Peștii și familii întregi de castori mor din cauza poluării
Dezastrul ecologic de la Praid, resimțit și într-o țară vecină. Peștii și familii întregi de castori mor din cauza poluării

Salinitatea din râul Târnava Mică e similară cu cea a Mării Negre, din cauza că Salina Praid este spălată de apele pârâului Corund. Poluarea cu cloruri omoară peștii, obișnuiți cu apa dulce, dar și familiile de castori care viețuiesc pe lângă râu.

Speranța apărută în Iran, după atacurile Israelului. La ce se așteaptă deja mulți dintre iranieni, încurajați și de Netanyahu
Speranța apărută în Iran, după atacurile Israelului. La ce se așteaptă deja mulți dintre iranieni, încurajați și de Netanyahu

Iranul a avertizat Statele Unite, Marea Britanie și Franța că le va ataca bazele și navele din regiune dacă vor ajuta Israelul să se apere.

Analiză POLITICO: Spațiul Schengen „se topește sub ochii noștri”. Criza cu care se confruntă după 40 de ani
Analiză POLITICO: Spațiul Schengen „se topește sub ochii noștri”. Criza cu care se confruntă după 40 de ani

Zona Schengen a Uniunii Europene nu mai este spațiul de liberă circulație dinamic și optimist de altădată, notează POLITICO într-o analiză dedicată provocărilor actuale cu care se confruntă statele membre.