Capturi-record pentru pescari în Marea Neagră. Fenomenul care a cauzat înmulțirea peștilor
Apa mării, neobișnuit de caldă peste iarnă, s-a dovedit mediul propice pentru înmulțirea peștilor.
Pescarii se întorc cu bărcile încărcate și chiar prind specii rare, din Marea Mediterană sau din zonele mai calde ale Mării Negre, cum sunt cele din dreptul Turciei. Captura ajunge, din fericire, în cherhanalele de la noi.
În această perioadă, bărcile pescarilor stau să se răstoarne încărcate cu hamsii, stavrid sau zargan. Pescarii folosesc lăzi pentru a-l descărca, iar barca lor se înclină pe măsură ce se umple.
Printre sutele de pești cu care sunt obișnuiți, pescarii zăresc imediat și câteva specii rare în largul Mării Negre de la noi.
Au prins câteva exemplare de Milacop, un pește răpitor, care trăiește în adâncurile nisipoase sau mâloase de pe coastele europene și africane ale Oceanului Atlantic, în Marea Mediterană sau în Marea Roșie.
Apa Mării Negre a avut iarna, în medie, 5 grade Celsius
La Sulina, un pescar a prins un păstrăv somonat frecvent în apele mult mai calde ale Mării Negre de pe coasta Turciei. Capturile-record și prezența unor exemplare neobișnuite pe litoralul românesc sunt efectele încălzirii apei mării, spun specialiștii.
Dacă în ultimii zece ani, apa mării a avut iarna în medie 5 grade Celsius, acum nu a scăzut sub 8 grade, ceea ce a permis înmulțirea unor specii. De exemplu, miercuri, marea a avut temperatura obișnuită pentru începutul lunii iunie: 15 grade, iar în zilele mai călduroase de săptămâna trecută a ajuns și la 18 grade Celsius.
Adrian Bîlbă, biolog: „S-au înmulțit peștii. La hamsie este o producție destul de bună cu exemplare mari, frumoase, ceatal numite. Oferă condiții de reproducere celor care se reproduc și sunt activi cum a fost scrumbia sau cum este hamsia, oferă de asemenea condiții de hranire și reproducere guvizilor”.
Alex Sutac, proprietar de brigadă de pescuit: „Am constatat o creștere de cantități de pește și, în același timp, specii noi de pește. S-a întâmplat să prindem accidental și păstrăv și alte stiluri de pești, nici măcar noi nu le știm denumirile, dar ne-au spus specialiștii”.
Într-o cherhana, bucătarul pregătește o cambulă sau "limbă de Marea Neagră", un pește de asemenea rar la noi. În uleiul încins se pregătesc și zargani, stavrid și barbun.
Tot peștele prins la noi ajunge proaspăt în bucătăriile restaurantelor de pe litoral.