Capcanele din Centrul Vechi.Cladirile care au transformat centrul distractiei intr-un pericol public
Asteptam sa cada cladirile peste noi ca sa luam masuri. Din pacate, asta se intampla de ani de zile in centrul istoric, punctul cel mai fierbinte al Bucurestiului, pe unde trec zilnic in jur de 5 mii de oameni.
Dupa ce duminica peretele unei cladiri monument s-a prabusit , punand in pericol trecatorii, astazi autoritatile si proprietarii s-au asezat la aceeasi masa si au cautat solutii. Asta ar trebui sa se intample insa in cazul tuturor celor aproape 200 de constructii incadrate in clasa unu de risc seismic.
Peretele care sustinea fatada acestui imobil parasit s-a surpat pur si simplu. Ultimele lucrari s-au facut aici in 1896. In cazul acestei constructii sunt doi proprietari in acte, care nu si-au dat interesul sa o consolideze. Este vorba despre un privat si de Arhiepiscopia Bucurestiului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ultimul ceas, reprezentantii primariei, ai Ministerului Culturii si ai Inspectoratului de Stat in Constructii incearca sa gaseasca solutii pentru securizarea zonei.
''Speram ca maine, cu un constructor autorizat de Ministerul culturii cu care am si discutat, vom incepe sa o punem in siguranta. Pana joi va fi gata aceasta punere in siguranta de asa maniera incat sa putem da drumul si la taficul pietonal in zona respectiva", a declarat Marcel Nicolaescu, viceprimar Bucuresti.
Pericolul trece problema ramane. Acesta este al doilea incident de acest tip in decurs de cateva saptamani.
Grav este ca un nou perete surpat sau o fatada prabusita poate da nastere unei tragedii aici in centrul istoric. Din cele aproape 400 de cladiri expertizate in zona, 194 sunt incadrate in clasa 1 de risc seismic si 36 reprezinta pericol public
Adica se pot ruina intr-o secunda fara sa fie vreun cutremur iar asta se intampla in cea mai aglomerata zona de localuri din Bucuresti, cu mii de clienti zilnic.
''In zilele bune zunt chiar si 10-15 mii de oameni pe zi, cred ca intr-un weekend normal undeva in jur la 10.000", spune Octav Dura, presedintele Asociatiei Comerciantilor din Centrul Istoric.
Pe hartie, proprietarii acestor cladiri subrezite, sunt obligati sa suporte reparatiile de consolidare. Cine nu face asta primeste o amenda de 3000 de lei si cam atat. E nevoie asadar de modificari in legislatie aplicabile, in conditiile in care ideea primarului general de a ii expropia pe cei din centrul vechi a fost puternic contestata.