Cine raspunde pentru siguranta oamenilor care merg in Centrul Vechi. 300 de cladiri, un real pericol
Daca o masina nu poate sa circule fara frane sau fara directie, atunci cum este posibil ca cei care detin cluburi si baruri in cladiri subrede din centrul vechi sa primeasca licenta?
In al doisprezecelea ceas, tocmai cei care dau astfel de aprobari ridica aceasta problema si promit sa ia masuri radicale, dupa ce un imobil cu doua etaje de pe strada Blanari s-a prabusit.
In acest moment, potrivit arhitectului Sectorului 3, 80 la suta dintre cladirile cu risc seismic pun in pericol vietile celor care intra in ele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Citeste si: Cladirea din Centrul Istoric care s-a prabusit se afla langa imobile considerate "pericol public"
Dincolo de stralucirea teraselor, de furnicarul de oameni si de faima zonei, in centrul vechi din cele 400 de imobile, aproape 300 au mari probleme.
''In 80% din cladirile care sunt listate cu grad seismic, risti sa iti cada tavanul in cap, decoratii de la inaltimea unui etaj sau doua, sa existe incidente cum ar fi incendiul pe care chiriasii nu le previn' spune arhitectul sef al Sectorului 3.
Infricosator este si faptul ca legislatia NU obliga proprietarul sau chiriasul localului sa dovedeasca atunci cand obtine avizul de club, bar sau restaurant ca va functiona intr-o cladire sigura sau intr-o ruina.
Cei care fac bani in zona sunt in general chiriasi, nu proprietari. Afacerile le au cel mai probabil asigurate, iar de raspuns pentru un eventual dezastru ar raspunde proprietarul. Care evident se poate afla in orice colt de lume. Pe cat de macabru, pe atat de simplu.
Cum de ne permitem sa riscam viata a mii de oameni, nimeni nu poate spune. Autoritatile si proprietarii stau cu mainile in san in timp ce mai mult de jumatate din cladirile din Centrul Vechi stau sa cada. Si nu avem nevoie nici macar de un cutremur.
Contribuie la asta si trepidatiile generate de boxele care rasuna dintre zidurile si asa subrezite. Tabloul este complet odata cu miile de oameni care danseaza in acelasi timp.
Reprezentantii municipalitatii sunt acum de parere ca avem nevoie de noi reglementari, atata vreme cat actuala legislatie nu produce efecte. Pe hartie proprietarii sunt obligati sa consolideze imobilele.
super
Nu fac asta, si primesc o amenda pe an de 3000 de lei. La fel de adevarat este ca pe urma nu-i mai deranjeaza nimeni. Asadar si autoritatile au partea lor de vina.
"O sa-i propun ministrului sa intre cu un OG daca este de acord sa expropriez si sa termin cu discutia asta", spune Sorin Oprescu.
Cand si in ce conditii poate deveni lege, ramane de vazut. Pana una-alta, centrul istoric ramane cea mai mare aglomerare de localuri din Romania. Peste 250 pe kilometru patrat.
Sursa: Pro TV
Etichete: cladiri, reabilitare, cluburi, centrul istoric, risc seismic,
Dată publicare:
16-05-2013 17:07