Panica in Centrul Vechi al Capitalei, dupa ce zidul unei cladiri, monument istoric, s-a prabusit
O cladire monument istoric din Centrul Vechi al Capitalei a fost cat pe ce sa se prabuseasca peste trecatori.
Duminica, in miezul zilei, un perete intreg care despartea o proprietate in doua s-a prabusit in interior, iar zidurile ramase fara sprijin puteau oricand sa cada in zona in care se afla si doua terase.
Un echipaj de la Politia Locala a izolat perimetrul, iar reprezentantii primariei au incercat sa dea de proprietarii care au lasat cladirea in paragina.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Situatia dovedeste inca o data ca autoritatile incearca sa gaseasca solutii in ultimul moment, chiar daca centrul vechi este vestit pentru cladirile fragile.
O cladire lasata in paragina, dar incadrata la monumente istorice, a fost duminica tinta numarul 1 pentru autoritatile locale. Cu totii au roit in jurul ei ore intregi, in speranta ca in ultimul ceas vor gasi o solutie pentru monumentul gata sa se prabuseasca peste trecatori.
Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei: "Ambele imobile sunt retrocedate pe Legea 10. In primul avem 5 proprietari, iar cel de-al doilea este in proprietatea Episcopiei Romaniei.Este monument istoric, nu putem sa actionam decat dupa ce discutam cu Inspectoratul de Stat in Constructii si cu proprietarii".
Din ceea ce a fost candva o cladire, acum a mai ramas doar un schelet. Foarte vechi si deja afectate de un incendiu, caramizile se desprind acum cu usurinta, iar trecatorii sunt in pericol pentru ca in orice moment se poate prabusi.
Ca sa elimine orice pericol, cei de la Politia Locala au incercuit zona, iar oamenii au fost indepartati. Incidentul, care a pus pe jar reprezentantii primariei, a avut loc in jurul pranzului, cand mai multe caramizi au inceput sa cada in interiorul cladirii.
Autoritatile au incercat duminica sa gaseasca proprietarii, care prin lege sunt obligati sa consolideze imobilele. In caz contrar, risca o amenda anuala de 3.000 de lei. Insa de cele mai multe ori aceste controale vin cu intarziere, iar acesti proprietari sunt trasi la raspundere in ultimul moment, cand deja cladirile incep sa cada, iar oamenii sunt in pericol.
Pentru ca este monument istoric, aceasta cladire nu poate fi demolata decat dupa ce este declasata de Ministerul Culturii.