Cantitatea de bisfenol din produsele din plastic ar putea fi micșorată. Poate migra în alimente
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a lansat în dezbatere publică un proiect menit să micșoreze cantitatea de bisfenol din produsele din plastic.
Bisfenolul este un compus chimic ce se descompune la temperaturi înalte și elimină particule nocive pentru organism, explică specialiștii. Este folosit la fabricarea plasticului și îl ingerăm prin apă sau mâncare ori îl inhalăm de la aparatele electrocasnice.
De la peturi și rezervoare pentru dozatoarele de apă, până la caserole, conserve sau vase pentru cuptorul cu microunde, toate au în compoziție Bisfenol, un compus chimic folosit la fabricarea plasticului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, mai multe studii de specialitate arată că ținut la temperaturi mari, plasticul se poate descompune și ajunge în organismul uman.
Prof. dr. ing. Daniela Borda: “Îngrijorarea față de acest compus este legată de faptul că el poate migra în alimente și migrând în alimente, ajungem să îl ingerăm și una dintre problemele cele mai mari este asociată cu un răspuns alergic al organismului. În cazul bisfenolului A, îngrijorarea este legată de faptul că inflamațiile produse sunt constatate la nivel pulmonar, sunt o serie de inflamații de tip alergic, care sunt observate la nivel pulmonar”.
Legislația europeană recomandă o doză maximă admisă de 4 micrograme/per kilogram/ per corp, însă, studiile arată că este nevoie de o reducere a cantității. Pe lângă alimentele sau lichidele ingerate, specialiștii spun că putem inhala substanțe periculoase, inclusiv bisfenol din aparatele care se încălzesc și au și componente din plastic. Asa sunt, de pildă, aparatele de cafea, uscătorul și plăcile de păr, telefoanele, încărcătoarele și prelungitoarele.
Prof. dr. ing. Daniela Borda: “Inclusiv, jucării le putem inhala și din nou se acumulează”.
Limita a fost impusă în 2015, însă acum specialiștii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor vor să reducă doza la 0,04 nanograme per kilogram de greutate corporală.
Gabriel Mustăcea, cercetător: “Bisfenolul este un compus toxic, deja s-a demonstrat proprietățile sale cancerigene și perturbările pe care le poate aduce asupra sistemului endocrin. Ulterior studiile efectuate au arătat că este un compus mai nociv decât se descoperise inițial, prin urmare grupul de experți a considerat mai mult decât necesară aceste limite impuse”.
Cristian Pocol, președinte Asociația Respo Deee: „Țările în care temperatura este foarte ridicată au niște reguli în care nu acceptă băuturi în ambalaj de plastic. De la Irak, până la Emiratele arabe toate lumea solicită ca apa să fie în sticlă, asta e un exemplu pentru a preveni”.
Bisfenolul este deja interzis în Uniunea Europeană pentru unele produse, cum ar fi biberoanele, iar Franța l-a interzis în toate ambalajele, recipientele și ustensilele alimentare.