Chimicale periculoase în alimentele pe care le considerăm sănătoase. Cei mai expuși, adolescenții

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Chimicalele controversate sunt prezente peste tot şi suntem expuşi la unele dintre ele chiar şi atunci când credem că mâncăm sănătos.

De exemplu, bisfenolul A se află în majoritatea conservelor şi trece foarte uşor în organism. Cei mai expuşi sunt însă adolescenţii: un studiu britanic a descoperit că 86 la sută dintre ei au bisfenol în corp.

Uniunea Europeană a decis recent noi reglementări în privinţa acestei substanţe.

Folosit din anii 60, bisfenolul este aproape imposibil de evitat. Suntem expuşi la el chiar când ne aşteptăm mai puţin: de exemplu, atunci când mâncăm legume conservate.

"În cutiile de conserve e cel mai răspândit. Multe conserve au un înveliş alb de plastic în interior. Acesta împiedică ruginirea cutiei, dar bisfenolul din el poate trece în mâncare şi de multe ori o face", explică Merlin Davies-Abraham, unul dintre autorii cercetării.

Substanţa e prezentă şi în ambalajele de plastic, capacele sticlelor de suc, ba chiar în unele mâncăruri procesate şi trece rapid în corpul uman.

"Comisia Europeană a decis recent ca actuala cantitate de bisfenol din unele ambalaje alimentare trebuie redusă fiindcă există temeri privind efectul asupra sănătăţii. În trecut, studiile au asociat bisfenolul cu bolile cardiace şi chiar cancerul. Însă mulţi spun că nu există suficiente dovezi că aşa e", transmite Rebecca Williams, corespondent Sky News.

Un studiu realizat la Universitatea din Exeter a descoperit că adolescenţii sunt deosebit de expuşi: 86% dintre ei au în corp bisfenol.

"Adolescenţii sunt printre grupurile de populaţie cu cele mai mari niveluri de bisfenol în urină. Nu suntem siguri de ce, dar una dintre teorii este că adolescenţii mănâncă mai multă mâncare de proastă calitate, iar aceasta este o sursă deosebit de bogată în bisfenol", a transmis Lorna Harries, coordonatoarea studiului.

Asociaţia Producătorilor de Plastic din Marea Britanie afirmă însă că, la cantităţile actuale folosite în industria alimentară, nu există niciun risc pentru consumatori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 13.00 – 22 Octombrie 2021

44:07
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Trending Review cu Daragiu
De ce și-a schimbat Kanye numele?

19:46
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!