Canioane gigantice descoperite aproape de Polul Sud al Lunii, formate în doar 10 minute

Două canioane uriașe, comparabile ca dimensiuni cu Marele Canion din SUA, au fost descoperite în apropierea Polului Sud al Lunii.
Spre deosebire de formațiunea terestră, care s-a format de-a lungul a milioane de ani sub acțiunea fluviului Colorado, canioanele selenare au apărut în mai puțin de zece minute, conform unui studiu publicat recent în revista „Nature Communications”, citat de CNN și preluat de Spotmedia.
Canioanele sunt situate în bazinul de impact Schrödinger, pe fața îndepărtată a Lunii, și s-au format în urma coliziunii cu un asteroid sau o cometă, acum aproximativ 3,8 miliarde de ani. Cercetătorii au utilizat datele obținute de sonda spațială *Lunar Reconnaissance Orbiter* a NASA, împreună cu modelări computerizate, pentru a analiza traiectoria și viteza resturilor de rocă proiectate în aer de impact.
„La momentul coliziunii, un volum imens de rocă a fost lansat în spațiu, înainte de a se prăbuși înapoi pe suprafața lunară. Aglomerări de rocă din această perdea de resturi au lovit solul selenar în mai multe impacturi succesive, generând astfel canioanele”, a explicat geologul David Kring, de la *Lunar and Planetary Institute* din Houston, SUA.
Mai multe detalii, pe Spotmedia.