Canicula va scumpi facturile la energie și cu 60%. Unii români folosesc fără pauză aerul condiționat
Cu un consum record de energie electrică înregistrat în această lună, facturile vor fi mai mari și cu 30 la sută, avertizează specialiștii. Calculul îi vizează în primul rând pe cei au folosit fără pauză aparatele de aer condiționat.
Pentru moment, prețurile la energia electrică sunt plafonate, însă ce trece peste pragurile stabilite de guvern este tarifat suplimentar.
Locuitor: ”După prânz, după ora 14, 15, seara înainte de culcare, încercăm să îl oprim noaptea”.
Locuitor: ”Zilnic, 4, 5 ore, depinde dacă stau pe acasă”.
Locuitor: ”Este extrem de cald, nu avem cum să trăim altfel fără el”.
Indispensabile, mai ales în zilele toride în care temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, aparatele de aer condiționat au funcționat neîntrerupt în unele locuințe.
Locuitor: ”Imposibil să trăiești fără. Chiar și noaptea, e imposibil să respiri pe căldura asta”.
Cu un consum record de energie înregistrat în săptămânile de foc care a condus la supraîncălzirea rețelei și a generat pene de curent în toată țara, facturile la electricitate vor fi mai mari.
Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: ”Din calculele noastre, ceea ce înseamnă creștere de facturi, estimăm că ele vor fi cu 10 – 30 la sută pentru apartamentele care au folosit aerul condiționat în condițiile în care la finalul lunii nu se depășesc acei 100 de kwh/h pe oră care este limita până la care pe facturi apare un preț de 0,68 lei h/kw cu TVA inclusiv”.
Practic, pentru un apartament cu două camere, unde funcționează un aparat de aer condiționat, factura ar putea crește de la 80 de lei la 110 lei, spun specialiștii de la Asociația Energia Inteligentă.
În calcul a fost luat un consum sub 100 de kWh pe lună, pentru care plătim un preț foarte mic, de 0,68 lei pe kWh. În cazul locuințelor unde este depășit acest prag de consum, de 100 de kWh, se plătește 0,8 lei pe kWh, iar factura este mai mare cu 25, chiar 60 la sută.
Locuitor: ”Ne crucim după aia”.
”Locuitor: Sunt peste 30 de grade, nu poți să stai în cabinet.
Reporter: La cât este setat?
Locuitor: 24”.
Aerul condiționat ar trebui setat la temperaturi de peste 25 de grade
În zilele cu arșiță, când aparatele de aer condiționat funcționează, consumul de energie electrică poate să fie și cu 60 la sută mai mare. Pentru a reduce din consum, specialiștii vă recomandă să setați aerul condiționat la o temperatură mai mare de 24 – 25 de grade.
În cazul locuințelor dotate cu sisteme fotovoltaice, este indicat să folosiți aparatele de aer condiționat pe timp de zi, astfel încât să evitați să consumați energie din rețea.
Locuitor: ”Dimineața deschidem toate geamurile când e răcoare și vine soarele, tragem dreperiile”.
În paralel, prețurile de pe piața spot au început să se stabilizeze după ce România a fost campioana Europei zile la rând, cu cele mai mari tarife.
Eugenia Gusilov, expert energie: ”România nu a reușit să asigure energie electrică din sursele proprii și seara importăm cantități foarte mari - care au condus la creșterea prețurilor”.
Pe de altă parte, printre cauzele scumpirii masive, specialiștii vorbesc și de o reducere a capacităților de transport de energie electrică dinspre Vest, de la granițele Austriei cu țările din sud-estul Europei, începând cu luna mai.
Austria, de exemplu, ar putea exporta mai multă energie către Ungaria, astfel încât să echilibreze tarifele pe piață, însă lucrările pentru mărirea acestor capacități sunt greu de avizat, spun specialiștii.
Sursa: Pro TV
Etichete: canicula, romania, scumpiri, facturi energie,
Dată publicare:
29-07-2024 19:17