Când va scădea numărul cazurilor de coronavirus în România. Explicațiile unui reputat epidemiolog
Numărul ridicat al cazurilor de coronavirus se datorează faptului că oamenii nu au mai respectat măsurile de prevenție, iar o scădere a numărului de îmbolnăviri ar putea apărea după 1 iulie, potrivit președintelui Societății Române de Epidemiologie.
Doina Azoicăi a explicat într-un interviu pentru HotNews.ro că această creștere a numărului cazurilor noi de coronavirus din ultimele săptămâni a apărut pentru că oamenii nu au respectat regulile de prevenție - purtării măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă.
"În contextul creșterii numărului de cazuri în ultimele zile, trebuie evaluată extinderea măsurilor de relaxare și foarte important este ca populația să țină cont de această evoluție, luîndu-și toate precauțiile prin continuarea purtării măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă. Nu măsurile de relaxare duc la creșterea numărului de cazuri, ci aplicarea lor eludând regulile care sunt absolut valabile. Nu putem să renunțăm la aceste reguli", a declarat Doina Azoicăi, cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.
Epidemiologul a subliniat că această evoluție nu este nimic altceva decât reflectarea modului în care populația aplică măsurile, mai mult decât evoluția sau ciclul natural al virusului.
În același timp, profesorul spune că perioada dintre etapele de relaxare ar trebui să fie un interval de cel puțin o lună, nu de două săptămâni. Guvernul Orban a relaxat restricțiile de trei ori în ultimele șase săptămâni - pe 15 mai, 1 iunie și 15 iunie.
Doina Azoicăi este îmsă optimistă și spune că în perioada următoare vom avea parte de o scădere a numărului de îmbolnăviri, în aceeași manieră ca și până acum - în "dinți de fierăstrău".
"Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România - că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Care ține de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic," a mai explicat epidemiologul.
Valul așteptat la toamnă ar putea fi mai slab decât cel din primăvară, deoarece o parte din populație va fi deja imunizată în mod natural la acel moment - a trecut deja prin boală, a mai declarat Doina Azoicăi.