Campioni la făcut haz de necaz. Studiu: Românii sunt mai optimiști decât toți vecinii din Balcani
Românilor le place să facă haz de necaz, după cum arată și un studiu realizat de compania „Daedalus Online”. Din el reiese că suntem mai optimiști decât toți vecinii din Balcani și vedem mereu partea plină a paharului.
În același timp, suntem și mai conectați cu familiile, decât bulgarii, ungurii sau sârbii.
România este țara din Balcani care are un număr considerabil de oameni care văd partea plină a paharului.
Într-un sondaj realizat de compania daedalus online,
Într-un procent de 81%, românii au spus că văd partea plină a paharului.
Stăm bine în comparație cu celelalte state balcanice și atunci când vorbim de bunăstarea noastră. 64% din români spun că au o viață bună, cu mult față de greci sau unguri.
Topul țărilor balcanice în care oamenii spun că duc o viață bună:
►România: 64%;
►Bulgaria: 62%;
►Serbia: 54%;
►Croația - 54%;
►Grecia -48%;
►Ungaria - 47%.
Româncă: "Mereu speri și gândești că trebuie să fie și o parte bună în ceea ce se întâmplă. Și atunci te bucuri de fiecare moment al vieții".
Româncă: "Prima dată pun partea rea în față. Dar încerc să fiu optimistă cât pot".
Daniel Enescu, CEO Daedalus Online: "Vedem foarte mulți oameni care se așteaptă ca viitorul să fie mai bun, fata de altii sunt mai optimisti, dar suntem stresați".
Iar atunci când avem nevoie de pace și liniște refugiul nostru este în familie, față de vecinii unguri, care, după procent, nu sunt la fel de dornici să petreacă timpul de calitate cu cei din familie.
Cu toate acestea, Ungaria este țara în care oamenii declară că au râs mult în cea mai mare proporție. România ocupă locul 2, iar Grecia ultimul loc.
Topul țărilor balcanice în care oamenii își doresc să-și petreacă timpul în familie:
►România: 88%;
►Grecia: 85%;
►Serbia: 84%;
►Croația: 83%;
►Bulgaria: 80%;
►Ungaria: 72%.
Ioan Hosu, sociolog: N-avem încredere în societatea românească, dar avem încredere în familie. Asta arată, de fapt, un deficit mare în raportul individ - societate. Cei apropiați ne sunt legăturile noastre de sânge, iar ceilalți nu ne inspiră prea multă încredere.
Studiul ne mai arată și că opinia românilor despre celelalte țări nu este una foarte bună. Preferații noștri sunt grecii, iar cei mai puțin agreați - maghiarii.
Dintre vecinii balcanici cei pe care îi apreciem cel mai mult sunt grecii și croații, iar la polul opus sunt sârbii și maghiarii.
Topul vecinilor pe care românii îi apreciază cel mai mult:
►52.3% au o părere bună despre greci;
►39% au o părere bună despre croați:
►28.8% au o părere bună despre bulgari;
►22% au o părere bună despre sârbi;
►21.7% au o părere bună despre maghiari.
De asemenea, același studiu arată că pentru războiul din Ucraina, 73% din românii cred că vinovați sunt rușii, în timp ce puțin peste 30% dintre sârbi și bulgari, cred că de vină sunt Statele Unite ale Amercii.