Istoria Internetului: De la prima conectare la mereu conectati

techschool istoria internetului - 1

Multi dintre noi considera ca Internetul este cea mai importanta inventie a omenirii.

Internetul asa cum il stim noi astazi a inceput pe taram american, imediat dupa Razboiul Rece, pentru a face posibila comunicarea intre bazele militare si a preveni atacurile nucleare. ARPANET, reteaua Agentiei pentru Proiecte de Cercetare Avansata (DARPA), este considerata precursoarea Internetului.

Pe actul sau de nastere figureaza anul 1969, acelasi in care americanii au reusit sa trimita primii oameni pe Luna. Protocolul TCP/IP, creat in acea perioada de Ministerul Apararii al SUA, este folosit si astazi la transferul datelor pe Internet.

Parintele Internetului este considerat insa Tim Berners-Lee, un programator englez care a inventat World Wide Web-ul. A venit cu propunerea in martie 1989, iar in 1990, de Craciun, a realizat prima comunicatie HTTP intre un client si un server prin Internet. Tim Berners-Lee lucra atunci la CERN. El a absolvit facultatea Oxford in 1976, iar momentan este director la sindicatul World Wide Web, care se ocupa cu impunerea standardelor in Internet.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile
techschool istoria internetului

Protocolul Internet (IP)

Internet Protocol, pe scurt IP, este o metoda prin care datele sunt transmise de la un calculator la altul prin intermediul Internetului. Calculatorul fiecarui utilizator este denumit ”gazda” si are o adresa IP unica, un fel de nume, sau de CNP, care il identifica printre toate celelalte calculatoare din retea.
Atunci cand trimiti sau primesti informatii, prin Internet, transmiti informatia impartita in blocuri mici, numite pachete sau datagrame. Un pachet are doua parti: antet si text.

Cea mai mica adresa IP este 0.0.0.0, iar cea mai mare 255.255.255.255. Adresele de forma 127.xx.yy.zz sunt folosite pentru testari in bucla locala. Toate gazdele au adrese IP diferite, iar ele sunt folosite in adresa ”sursa” si adresa ”destinatarului”. Daca o gazda este conectata la doua retele atunci va folosi doua adrese IP diferite.

techschool istoria internetului

Trecerea de la IPv4 la IPv6

Destul ca adresele de IP s-au terminat. Cu alte cuvinte, toate combinatiile intre 0.0.0.0 si 255.255.255.255 au fost folosite. Din acest motiv, in 2012 s-a trecut la IPv6 - adica un IP care sa contina 6 numere in loc de 4.

Bazele IPv6 sunt asemanatoare celor ale IPv4 – dispozitivele pot folosi IPv6 ca adrese sursa si destinatie pentru a face posibila transmisia pachetelor prin retea.

IPv6 vine cu un numar mult mai mare de adrese, 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 la numar, care vor fi suficiente pentru multi ani de acum incolo. IPv4 avea disponibile doar 4,29 miliarde de adrese.

techschool istoria internetului

Conexiune Dial-up sau prin fibra optica?

Pentru multi dintre romanii nascuti inainte de Revolutie, sunetul dial-up-ului este magic. Internetul era atunci scump si atat de lent incat era nevoie de zeci de minute pentru a descarca o melodie sau a transfera un fisier.

Astazi, cei mai multi dintre noi ne bucuram de Internet prin fibra optica. Ea este futilizata in telecomunicatii si retele deoarece este flexibila si poate fi stransa in cabluri. Este avantajoasa pentru comunicatii pe distante mari, ajungand nodulate pe fiecare canal viteze de pana la 111 gigabiti pe secunda.

Recordul de transimise prin fibra optica in laborator este detinut de Laboratoarele Bell Labs din Villarceaux, Franta, cu multiplexarea a 155 canale, fiecare de cate 100 gigabiti pe secunda pe o fibra de 7000 km.

Pe distantele scurte, fibra optica mai economiseste spatiu in conductele de cablu, deoarece o singura fibra este capabila sa transporte mai multe date decat un cablu electric. De asemenea, fibra este imuna la interferentele electrice, protejand echipamentele de comunicatii cum ar fi centralele electrice sau structurile metalice de comunicatii vulnerabile la trasnete.

Pentru navigarea pe Internet utilizand conexiunea ”Dial-up”, majoritatea utilizatorilor folosesc modemurile pentru a stabili o conexiune PPP (Point to Point Protocol): acestea permit computerului tau sa comunice cu computerul furnizorului de servicii (ISP - Internet Service Provider) prin intermediul liniei telefonice, astfel ca sistemul tau sa se comporte ca si cand ar fi vorba despre o conexiune fizica.

Cum functioneaza dial-up-ul: modemul preia informatiile si le transmite ca semnal analogic prin linia telefonica. Un alt modem aflat la capatul liniei - la providerul de Internet - primeste semnalul analogic prin linia telefonica si il transforma la loc in informatie digitala. Majoritatea modemurilor comercializate astazi au viteze de 33,6 Kb/s sau 56 Kb/s.

techschool istoria internetului

Platforma Web 2.0
Web 2.0 sau Web interactiv deschide poarta spre o noua generatie de aplicatii pe Internet, care au drept atribute interactivitatea si posibilitatea de creare a continutului web de catre oricine. Informatia aflata pe paginile web nu mai e oferita vizitatorilor doar de catre companii, guverne, mass-media, ci si de oameni obisnuiti, care contribuie activ.

In trecut, principala modalitate de interactiune online intre persoanele particulare o reprezenta email-ul sau chat-ul. Si astazi ele sunt folosite zilnic, insa web 2.0 reuseste sa puna in centrul comunicarii online individul, in dubla lui calitate de creator si destinatar al continului web.

Exemplele cele mai bune sunt blog-urile, retelele sociale (Hi5, MySpace, Facebook), YouTube, partajarea fisierelor, portalurile de stocare a bookmark-urilor (Del.icio.us, Digg etc.)

Internetul in viitor
Foarte curand domeniile .bbc, .laptop, .romania, .internet, .apple sau .google vor fi posibile, deoarece agentia de reglementare ICAAN a decis sa permita, din 2012, domenii personalizate.

De cativa ani, si televizoarele, DVD playerele si alte gadget-uri inteligente permit conectarea la Internet, iar in curand vom putea sa vedem ultimele noutati cu ajutorul unui posibil frigider inteligent care nu va ramane niciodata fara provizii. Idei revolutionare apar in fiecare zi. O dovedesc si proiectele propuse pe www.techschool.ro de tinerii pasionati de programare, astronomie si robotica. Sunt proiectele care pot deveni tehnologiile de maine.

Dincolo de aceasta, numarul utilizatorilor de internet creste in fiecare zi, iar in anii viitori cercetatorii se asteapta ca aproape trei sferturi din populatia globului sa se poata conecta la Internet din orice loc de pe pamant.

Vrei sa afli care sunt cele mai noi inventii din tehnologie, cele mai cool domenii ale viitorului si ideile cu care star-uri din stiinta te inspira sa schimbi lumea de maine? Exploreaza www.techschool.ro

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School
Medicul viitorului, un prototip construit de un elev roman in programul educational Tech School

Chirurgia robotica este unul dintre domeniile de viitor ale tehnologiei cu impact in lume in lume – in tara noastra s-au efectuat pana in prezent peste 600 de operatii ce utilizeaza aceasta tehnologie.

Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii
Cele 7 planete locuibile, descoperite pana acum. Istoria cautarii "fratelui geaman" al Terrei

Cercetatorii au intocmit in urma cu un an Catalogul Exoplanetelor Locuibile, care cuprindea intial numai 2 corpuri ceresti. Acum acesta include 7 planete, mult mai mult decat sperau specialistii sa descopere in doar un an.

De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida
De o joaca in nisip la o inventie geniala. Cum a aparut codul de bare pe o plaja din Florida

Esti intr-o biblioteca, iei o carte din raft si te indrepti spre casa sa o cumperi. Sau esti intr-un hipermarket, cu doi litri de lapte, un suc, o rola de cascaval si 4 kilograme de piept de pui in carucior, asteptand sa le platesti.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.