CAMERA ASCUNSA. Cum se falsifica un aviz psihologic pentru un permis de port-arma in Romania
Dupa ultimele incidente armate din Capitala, soldate cu victime, specialistii cer reguli mai dure pentru obtinerea permiselor de port-arma.
Medicii psihiatri spun ca testarile clasice nu sunt relevante, pentru ca pot ascunde afectiunile psihice ale persoanei care doreste o arma.
Psihologii, in schimb, propun ca toate avizele sa fie innoite anual si nu la 3 ani cum prevede acum legea. Cat de usor poate fi obtinut in acest moment un asemenea aviz vedeti intr-un material filmat cu o camera ascunsa.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Iata cat de usor poate trece testul psihologic un pretendent la arma. Asa zisa solicitare a reporterului nostru a fost pentru aviz de arma neletala.
- Doamne, dar mult dureaza tampenia asta...
- Nu, dureaza 7 minute maxim.
- E complicat rau...
- Nu, e foarte, foarte simplu. Sa scoateti si corect eventual, da?
- Sper...
Corect ar fi insemnat ca reporterul nostru sa declare ca nu e impulsiv, ca nu bea alcool zilnic si ca nu se pierde usor cu firea. Desi a raspuns exact contrariul, omul a fost declarat apt pentru permisul de port-arma, dupa ce insusi psihologul l-a ajutat sa raspunda cum trebuie.
- Faceti-l pe asta pana va fac avizul si incercati sa gresiti mai putin, da?
- Sa-l mai fac asta inca o data?
- Da. 5 minute dureaza. Dar v-am zis... stiti ce trebuie sa faceti, sa omiteti cat mai putine, da?
Anuntat ca a fost filmat cu o camera ascunsa, psihologul nu a dorit sa comenteze situatia.
Acesta este un caz in care avizul nu trebuia dat. Dar ce se intampla in situatiile in care pretendentii mint cu buna stiinta? Si cum poate fi descoperita o eventuala afectiune psihica in cateva minute, se intreaba psihiatrii care considera ca in spatele testelor psihologice se pot ascunde oameni periculosi.
"Nu pot fi 100% relevante nici testele si nici examenul, oricat ar fi ele de amanuntite. Daca vrei neaparat si ai o personalitate antisociala extrem de abila si manipulativa, poti sa pacalesti pe toata lumea", spune Gabriela Bondoc, medic specialist psihiatru.
Pe de alta parte, reprezentantii Colegiului Psihologilor sustin ca aceste examinari nu pot fi pacalite. Recunosc insa ca ar fi nevoie de mai multe controale si propun din nou reavizarea permisului de portarma la un an.
"Daca pana acum perioada era de 3 ani de zile, constatam ca acum in mod normal ar trebui sa fie cel putin un examen psihologic pe an. Noi am solicitat sa existe o examinare psihologica anuala, insa din ratiuni administrative, ratiuni care tin mai mult de MAI, nu s-a putut accepta o asemenea propunere.", spune Stefan Iulian Laurentiu, director juridic al Colegiului Psihologilor.
De la 1 ianuarie, eliberarea avizelor psihologice se va modifica. Specialistii nu mai pot acorda mai mult de 8 documente pe zi. In plus, actele vor contine un timbru special, asa cum au actele notariale.
Potrivit Politiei Romane, 4800 de permise de port arma au fost anulate ori suspendate in 2013. In prezent, romanii detin 214 mii de arme, dintre care jumatate letale.