Calvarul românilor care merg în Grecia. Stau 6-7 ore la cozi kilometrice pentru a trece frontiera

×
Codul embed a fost copiat

Românii care s-au îndreptat către Grecia şi-au început din nou vacanţa cu aglomeraţie şi cozi uriaşe, la punctul de trecere a frontierei din Bulgari,a de la Kulata.

Coloana s-a format de la ora cinci dimineaţa şi s-a întins pe circa 12 kilometri, iar timpul de aşteptare a fost de 6-7 ore.

Exasperaţi, mulţi dintre turişti au ieșit din maşini și au aşteptat pe asfalt, așa cum se poate vedea în imaginile pe care le-au postat pe internet. Alţii, au dat drumul, la muzică şi chiar au început să danseze. Autorităţile greceşti îi testează în număr mare pe cei care intră în ţară, pentru depistarea noului coronavirus.

Deocamdată, presa elena susţine că o româncă, venită în vacanţă în Creta împreună cu soţul ei, a fost confirmată cu Covid 19. Turiştii străini testaţi pozitiv în Grecia sunt plasaţi 14 zile în izolare, n hoteluri de carantină, în cazul în care nu necesită spitalizare.

Anunțul făcut de MAE

 

Citește și
ryanair
Alertă de incendiu la bordul unui avion Ryanair. A aterizat de urgență în Grecia
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ministerul Afacerilor Externe a reluat în regim de urgenţă demersurile pe lângă autorităţile elene. Măsura vizează fluidizarea traficului la punctul de frontieră Kulata-Promachonas.

MAE avertizează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de cazuri noi de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

MAE precizează că a reluat în regim de urgenţă demersurile pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât şi pe lângă Ambasada Greciei la Bucureşti, solicitând autorităţilor elene atât identificarea în cel mai scurt timp a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata-Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului şi a echipamentelor de testare, cât şi clarificarea în cel mai scurt timp a statutului punctului de frontieră Makaza, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

De asemenea, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale României la Atena şi Sofia, cât şi cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autorităţile elene.

Potrivit informaţiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ şase ore. Aglomeraţia din punctul de frontieră este generată de faptul că autorităţile elene testează toţi cetăţenii statelor non-UE, menţionează sursa citată.

MAE precizează că, în urma demersurilor făcute de partea română, autorităţile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfăşurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit datelor oficiale comunicate de autorităţile locale, ieşirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) - Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) - Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) - Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

Pentru a evita timpii suplimentari de aşteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetăţenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena - 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă - 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic - 00306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet:

https://www.mae.ro/node/51914

http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,

https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro

www.mae.ro

Insituția reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum a reușit Viorel Cataramă să evite masca de protecție în avion:
Cum a reușit Viorel Cataramă să evite masca de protecție în avion: "I-am spus că mănânc mai încet!"

Omul de afaceri Viorel Cataramă, președintele partidului Dreapta Liberală, a povestit, pe pagina de Facebook, cum a reușit să păcălească vigilența angajaților unei companii aeriene și să călătorească în Grecia fără a purta masca de protecție.

Alertă de incendiu la bordul unui avion Ryanair. A aterizat de urgență în Grecia
Alertă de incendiu la bordul unui avion Ryanair. A aterizat de urgență în Grecia

Un avion al companiei aeriene Ryanair, cu peste 160 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, a aterizat de urgenţă vineri pe aeroportul din Salonic, în nordul Greciei, în urma unei alerte de incendiu, au anunţat autorităţile, informează AFP.

Ce se întâmplă cu românii diagnosticați cu Covid-19 în timpul vacanței în Grecia
Ce se întâmplă cu românii diagnosticați cu Covid-19 în timpul vacanței în Grecia

Persoanele care vor călători în Grecia vor supuse unor teste aleatorii la sosire. După testare, călătorii sunt liberi să se deplaseze la destinația finală, unde vor aștepta rezultatul testului, informează Ambasada României la Atena.

Românii ar putea să petreacă mai puțin timp la intrarea în Grecia. Anunțul lui Ludovic Orban
Românii ar putea să petreacă mai puțin timp la intrarea în Grecia. Anunțul lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat joi că a pornit demersurile diplomatice pentru ca românii să nu mai piardă foarte mult timp cu formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească la intrarea în Grecia.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.