Calvarul românilor care merg în Grecia. Stau 6-7 ore la cozi kilometrice pentru a trece frontiera

Ultima actualizare: 04-07-2020 19:31

Românii care s-au îndreptat către Grecia şi-au început din nou vacanţa cu aglomeraţie şi cozi uriaşe, la punctul de trecere a frontierei din Bulgari,a de la Kulata.

Coloana s-a format de la ora cinci dimineaţa şi s-a întins pe circa 12 kilometri, iar timpul de aşteptare a fost de 6-7 ore.

Exasperaţi, mulţi dintre turişti au ieșit din maşini și au aşteptat pe asfalt, așa cum se poate vedea în imaginile pe care le-au postat pe internet. Alţii, au dat drumul, la muzică şi chiar au început să danseze. Autorităţile greceşti îi testează în număr mare pe cei care intră în ţară, pentru depistarea noului coronavirus.

Deocamdată, presa elena susţine că o româncă, venită în vacanţă în Creta împreună cu soţul ei, a fost confirmată cu Covid 19. Turiştii străini testaţi pozitiv în Grecia sunt plasaţi 14 zile în izolare, n hoteluri de carantină, în cazul în care nu necesită spitalizare.

Anunțul făcut de MAE

 

Ministerul Afacerilor Externe a reluat în regim de urgenţă demersurile pe lângă autorităţile elene. Măsura vizează fluidizarea traficului la punctul de frontieră Kulata-Promachonas.

MAE avertizează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de cazuri noi de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

MAE precizează că a reluat în regim de urgenţă demersurile pe lângă Ministerul de externe elen, atât prin intermediul Ambasadei României la Atena, cât şi pe lângă Ambasada Greciei la Bucureşti, solicitând autorităţilor elene atât identificarea în cel mai scurt timp a unor soluţii care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata-Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului şi a echipamentelor de testare, cât şi clarificarea în cel mai scurt timp a statutului punctului de frontieră Makaza, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

De asemenea, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale României la Atena şi Sofia, cât şi cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autorităţile elene.

Potrivit informaţiilor comunicate de Ambasada României la Sofia, la acest moment, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde pe o lungime de aproximativ 12 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ şase ore. Aglomeraţia din punctul de frontieră este generată de faptul că autorităţile elene testează toţi cetăţenii statelor non-UE, menţionează sursa citată.

MAE precizează că, în urma demersurilor făcute de partea română, autorităţile elene au reluat procedura stabilită anterior de separare a fluxului de acces pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE. De asemenea, la acest moment, procedurile de verificare a formularelor electronice sunt desfăşurate simultan pe patru fluxuri, iar procedurile de testare de către trei echipe.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, potrivit datelor oficiale comunicate de autorităţile locale, ieşirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) - Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) - Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) - Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.

Pentru a evita timpii suplimentari de aşteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că este important ca cetăţenii români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form) disponibil la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena - 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă - 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic - 00306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet:

https://www.mae.ro/node/51914

http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,

https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro

www.mae.ro

Insituția reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO