Calitatea vinurilor românești, afectată de secetă. Unele dintre vinurile seci vor ajunge să fie dulci
După ce anul trecut România a ajuns al șaselea cel mai producător de vin din Uniunea Europeană și a avut printre cele mai mari creșteri ale producției, anul acesta lucrurile nu stau deloc bine în podgoriile noastre.
Fără apă suficientă, strugurii au început să se stafidească. În boabele lor se adună și prea mult zahăr, care va afecta calitatea vinurilor seci, astfel ca multe vor ajunge să fie... vinuri dulci.
În regiunea viticolă Dealu Mare sunt locuri unde nu a mai plouat de peste o lună. Strugurii au început să se veștejească.
Suntem la stațiunea de cercetare de la Pietroasele, Buzău. Pe mai bine de o sută de hectare de teren crește viță de vie.
Până la 10% din struguri suferă din cauza secetei. Iar soiurile din care se produc vinuri seci au acumulat deja prea mult zahăr.
Cornel Baniță, director tehnic stațiunea de cercetare Pietroasa: „Via nu mai reacționează așa cum ar trebui, strugurii or să aibă de suferit atât din punct de vedere cantitativ dacă ne referim la producție dar și din punct de vedere calitativ.”
Altfel spus, unele dintre vinurile seci vor ajunge să fie dulci. În Vrancea, unii viticultori spun că în acest an vor începe mai devreme culesul ca oprească procesul de acumulare a zahărului în boabe. Strugurii au început să se coacă prematur.
Aurelian Lupu, viticultor: „Dacă se va începe recoltatul la perioada lui firească undeva la jumătatea lunii septembrie vinurile roșii vor ieși mult mai dulci și nu sunt foarte mulți băutori și doritori de vinuri dulci.”
În vestul țării - pe dealurile Minișului, în Arad - viticultorii au probleme și mai mari. La cum arată strugurii lor în vie, producția va fi cu 30 la sută mai mică la soiurile albe, față de un an normal. La cele roșii, scăderea va fi cu 2 două tone la hectar.
Balla Geza, viticultor: „Este o plantă care are nevoie de apă și fără apă nu are cum să se dezvolte, strugurii stagnează în totalitate în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea boabelor și acest lucru ne sperie, frunzele se usucă.”
Un proprietar de crama din Ceptura, județul Prahova, anunță că va culege din plantația lui de 63 de hectare, 560 de tone de struguri. Mai puțin cu o sută de tone ca în 2021 însă strugurii arată bine.
Aurel Rotărescu, oenolog: „Soiurile din care noi producem vinurile roșii sunt iubitoare de căldură, cum este Feteasca Neagră, Cabernetul. Merlotul și în anii ca acesta ar trebui să dea o calitate deosebită. Bineînțeles că nu vom avea și cantitate datorită lipsei apei. ”
Vinurile de anul acesta vor avea - spun viticultorii - și mai mult alcool iar culoarea lor va fi mai intensă.