Calculele pentru locuințe, date peste cap. Dezvoltatorii imobiliari, la un pas de insolvență
Sute de dezvoltatori imobiliari sunt în impas, amenințați de insolvență. Asta, în mare parte, pentru că materialele de construcții și utilitățile s-au scumpit, iar proiectele au fost dezvoltate pe datorie și nu prin finanțare proprie.
Piața imobiliară a fost în plină expansiune în 2020. Profitul net cumulat al dezvoltatorilor a depășit trei miliarde de lei, cu zece la sută mai mult decât în 2019.
Specialiștii spun că a fost un record pe care mulți dezvoltatori au mizat și anul acesta. Doar că, între timp, materialele și utilitățile s-au scumpit, iar mulți dezvoltatori nu reușesc să își susțină proiectele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
64,7 la sută dintre aceștia ar putea ajunge în insolvență, potrivit unui studiu asupra pieței imobiliare.
Cu o experiență de 10 ani în domeniu, un dezvoltator din Cluj spune că situația este fără precedent.
Cosmin Căpâlnaș, dezvoltator imobiliar: "Scumpirile lunare care apar pe piață bulversează total. Este foarte greu să faci un preț corect. Avem ca angajamente contracte făcute într-o anumită perioadă, timp în care am primit scumpiri foarte mari de prețuri la materiale."
În unele situații, costurile de producție au crescut și cu 150-200%.
Adrian Negrescu, consultant economic: "Sunt mulți dezvoltatori care s-au adâncit și au luat credite pentru a dezvolta locuințe. Mulți dezvoltatori imobiliari au încheiat contracte cu beneficiarii la prețuri care nu mai reflectă realitatea economică. Una erau prețurile la materialele de construcții în primăvară și altele acum, de 3-4 ori mai mari."
Un om de afaceri cu proiecte pe litoral, în Capitală și pe Valea Prahovei spune că dezvoltatorii vor fi nevoiți să își reducă profiturile.
Emanuel Poștoacă, dezvoltator imobiliar: "În momentul în care bugetam pentru fiecare proiect în parte ne luam în calcul inclusiv aceste creșteri de prețuri. Vor mai scade din marja lor de profit."
Dacă vreți să cumpărați o locuință, un consultant fiscal vă sfătuiește să așteptați o perioadă.
Robert Croitoru, consultant fiscal: "Să așteptăm o perioadă, această iarnă, care va fi una grea pentru dezvoltatorii imobiliari și pentru constructori."
În ultimii 10 ani, numărul dezvoltatorilor imobiliari s-a dublat, de la aproximativ 3.300 la peste 6.500.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: constructori, criza imobiliara, insolventa,
Dată publicare:
05-10-2021 19:27