Românii, în căutare de locuințe de lux. Cererea pentru astfel de proprietăți a crescut cu 15%, în ultimul an
Visul unor vacanțe tihnite, într-o locuință confortabilă, cu vedere la munte, a făcut ca cererea pentru proprietățati de lux să crească pe Valea Prahovei și în zona Brașovului.
În ultimul an, agențiile imobiliare au înregistrat cu 15 la sută mai multe comenzi.
Se caută atât apartamente premium, în ansambluri rezidențiale noi, cât și vile din perioada interbelică, reamenajate.
O vilă din Sinaia, cu aer burghez și arhitectură interbelică, a fost renovată recent și găzduiește 6 apartamente moderne.
Prețul pe metrul pătrat este cuprins între 1500 și 1900 de euro.
Ivona Crețu, administrator de clădire: "Sunt interesați, în special, oameni tineri care pot să vină să și lucreze, pot să vină să se și distreze."
Tot mai mulți români cu bani vor case în afara orașului, înconjurate de verdeață, cu peisaj spectaculos. Mulți nu se grăbesc. Așteaptă până găsesc proprietatea potrivită.
Gilda Georgescu, consultant imobiliar: "Aici avem o cerere de cumpărare, într-un buget de un milion de euro. Nu contează până la urmă acele zerouri, contează să îi placă proprietatea."
O vilă din Predeal se încadrează perfect în cerințe. Are 10 camere și se află la 3 minute de pârtiile de schi. Fiecare dormitor e dotat cu baie proprie. Proprietatea este împrejmuită cu gard electric și supravegheată video. Un refugiu perfect, pentru cei care au banii pregătiți.
Andrei Gornea, consultant imobiliar: "Nu sunt genul clienților care achiziționează un imobil în ideea unei investiții. Cumpără pentru ei, pentru apropiați, pentru familie și de aceea vor nivel ridicat al finisajelor, mobilier..."
Consultanții imobiliari spun că, în ultimul an, cererea pentru proprietăți din gama Premium a crescut cu 15 la sută, iar din totalul ofertelor, o cincime au prețuri de peste 400 de mii de euro.
Pe lângă amplasament bun, spațiu generos și finisaje de lux, clienții își mai doresc ca noua locuință să fie și "smart", adică adaptată noilor tehnologii care permit controlul confortului de la distanță.
Mădălin Daroga, proprietar: "Spre exemplu, căldura poate fi controlată prin smartphone. Dacă în apartament există o inundație, tu vei fi notificat și apa se oprește automat."
Primăriile au început să pună condiții privind aspectul noilor construcții.
De pildă, în Sinaia, clădirile trebuie să respecte arhitectura locului, să fie realizate din materiale specifice zonei și să fie amplasate la minimum 24 de metri de drum. Inspirația autorităților vine de afară.
De pilda, în Gstaad, Eleveția, s-au aplicat reglementări de construcție stricte, încă din 1950. Sunt permise doar casele construite din lemn și lambriurile care respectă stilul locului.
Și, din acest motiv, localitatea este denumită "Gradina Alpină a Edenului", iar Madonna și regizorul Roman Polanski și-au cumpărat cabane în zonă, pentru câteva milioane de franci.