Călătorie culinară în timp. Studenții USAMV au pregătit zeci de feluri de mâncare tradiționale
Zeci de feluri de mâncare tradiționale de pe vremea bunicilor au fost pregătite luni de studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Fiecare preparat a fost făcut după o rețetă transmisă din generație în generație, iar cele mai bune au șansa de a primi certificare națională sau europeană.
Asta în primul rând dacă gastronomii și profesorii din juriu sunt cu adevărat impresionați de farfuriile din fața lor.
În urma evenimentului, care scoate la lumină preparate cu istorie, unele reţete pot ajunge...vedete.
Gulaș, varză a la Cluj, păstrăv afumat în cobză de brad și felurite plăcinte - astfel de bunătăţi au făcut parte din meniul festivalului.
Toate au fost pregătite de studenţi, după reţete păstrate din generaţie în generaţie. Iar tinerii au apărut în faţa juriului în straie populare.
Robert, de pildă, cu origini armenești, s-a lăudat cu un desert.
Robert Benedek, student: "Aici avem nuca și mierea, care se servește pe napolitană. Când servești ți se lipește în gură. Este o rețetă pe care am moștenit-o de la bunica mea".
Aceste plăcinte se fac de zeci de ani în localitatea Liţa din Cluj.
Vlad Coroian, student: "Plăcinte cu ceapă, cu mărar și făcute pe lespede. Nu pot să spun că le-am făcut sută la sută pe lespede, dar e o plită care e 90 la sută asemănătoare. Și asta e mâncarea de primăvară".
Cătălina a moștenit secretul pentru acest mălai dulce de la bunica ei, din Sălaj.
Cătălina Crișan, studentă: "Iaurt, smântână, făină de mălai, puțină sare, bicarbonat, ouă, puțin zahăr. Rețeta se face de câteva ori pe an, la sărbători pascale, Crăciun, Sfântă Mărie, pe vremuri se făcea și la nunți, botezuri.”
Avram Fițiu, USAMV Cluj: „De regulă, studentul alege cu bunica cam ce a avut bunica la nuntă acum 50-60 de ani. Sunt invitați colegi de restaurante care vor lua caiete de sarcini, îl vor împinge la nivel de firmă, național sau european ca să îl avem recunoscut la nivel național sau european.”
A fost ediţia cu numărul 17 a festivalului organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Şi a devenit deja o tradiţie ca unele dintre produsele prezentate acolo de-a lungul timpului să îşi găsească loc în restaurante.