Cadourile pentru copii vin din import. Jucăriile din China s-au triplat la număr. Care se caută acum
Bucuria copiilor când primesc jucării și jocuri este și bucuria comercianților, mai ales de sărbători, când au cele mai mari încasări. În luna decembrie, vând cât pentru câteva luni.
Surprizele pentru cei mici vin mai mult din import, din China, arată statistica europeană.
În doar cinci ani, importurile aproape că s-au triplat. Producătorii români încearcă să țină pasul, și au diversificat oferta, iar în topul preferințelor sunt acum jucăriile din lemn și seturile educative.
De ziua lui, Rareș a primit în dar pista de mașini mult-dorită. Iar de Crăciun, un puzzle. Pe măsură ce el și surioara lui Ilinca cresc, preferă jocurile educative.
Românii fac eforturi să cumpere jucării pentru cei mici, iar încasările din industrie au crescut. Perioadele lungi de izolare din pandemie i-au făcut să cheltuiască mai mult, în timp ce unii părinți chiar au început afaceri în domeniu. Alex Zamfir a devenit creator de jocuri în 2020.
Alex Zamfir, creator de jocuri: „Jocuri cu întrebări pe diferite teme, sunt multe cartonașe care te fac să râzi, dar printre ele sunt și tot felul de întrebări care te fac să te gândești la lucrurile la care poate nu te-ai gândi în mod normal. Le dă șansa copiilor să povestească mult mai relaxați, sau să învețe despre bani și despre educația sexuală.”
Anca Leibovici, importator de jocuri: „Există o creştere din ce în ce mai mare pe zona de jucării educative, creşterea bruscă a fost în pandemie, sunt jocuri care îi fac pe copii să înţeleagă într-un mod simpatic, educativ, vizual, ce ar trebui să înveţe. Tocmai din acest motiv, am ales şi să facem anumite jocuri gândite de noi pentru şcoală, şi să le facem în limba romană.”
Totuși, importurile domină piața noastră. Cele provenite din afara Uniunii Europene aproape că s-au triplat între 2017 și 2021.
Importăm masiv jucării și jocuri, nu numai noi, ci toate țările din Uniunea Europeană, în principal din China. În cele 27 de țări, vorbim de jucării importate extracomunitar de peste 7 miliarde de euro. La noi, importurile din afara Uniunii au însemnat 188 de milioane de euro în 2021, iar exporturile au fost mult mai mici - 30 de milioane de euro, mult mai puțin față de Bulgaria și Ungaria.