Cabinetul de la Londra a renunțat la scăderea impozitelor pentru bogați. Ce spune presa britanică despre decizie
Este tot mai clar! Guvernul Truss a început cu stângul. Cabinetul de la Londra a renunțat la scăderea impozitelor pentru bogați, după ce intenţia respectivă a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare.
Guvernul este deja perceput drept unul lipsit de credibilitate pe termen lung în chestiunea finanțelor publice, iar Partidul Conservator scade rapid în sondaje.
Coperta revistei The Economist ilustrează un start cum nu se poate mai prost pentru noul guvern conservator de la Londra. Liz Truss, succesoarea lui Boris Johnson, a făcut deja suficiente greșeli încât să nu beneficieze de tradiționala perioadă de grație din partea tăioasei prese britanice.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după 1972
Pe 23 septembrie, premierul și ministrul de Finanţe au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după 1972. Printre măsurile anunţate, se numără şi reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45%, până la 40%. Incepând din aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an, urmau să beneficieze de cotă de impozit de 40%, care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.
Lira sterlină s-a prăbușit
Măsura a declanşat, însă o criză de încredere în guvern. Lira sterlină a căzut până la cel mai scăzut nivel din istorie, în raport cu dolarul,1,03, iar ratele dobânzilor au crescut brusc, afectând sute de mii de oameni cu credite ipotecare.
Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.
Mai mult, FMI a apreciat că reducerile fiscale pentru bogați nu au logică și vor agrava inegalităţile. Separat, agenţia de rating Moody's a avertizat că reducerile ample de taxe nefinanţate sunt un element „negativ” pentru Marea Britanie.
Cu spatele la zid, Truss a făcut un gest politic, de obicei, pedepsit drastic de electoratul britanic: un U-turn sau o întoarcere de 180 de grade.
Kwasi Kwarteng, Cancelarul Fiscului: „Știu că planul anunțat cu zece zile în urmă a stârnit turbulențe. Înțeleg, înțeleg! I-am auzit pe oameni, am auzit criticile. Pentru Marea Britanie, cea mai importantă este creșterea economică, iar guvernul este devotat acestui obiectiv”.
Liz Truss, premierul Marii Britanii: „Păi, i-am ascultat pe oameni. Acea reducere de impozit nici nu era element cheie al planului nostru de creștere. Dar a distras atenția de la ceea ce conta. Ne-am conformat și am schimbat imediat, pentru că acesta e un guvern care răspunde când sunt îngrijorări și acționează rapid”.
Liz Truss și-a adăugat, astfel, o răzgândire semnificativă într-un CV deja marcat de aceste răsturnări. Truss este fostă membră a Partidului Liberal Democrat, fosta anti-monarhistă, fosta susținătoare a rămânerii Angliei în Uniunea Europeană. De aceea, ultima ispravă ar putea avea consecințe sumbre pentru viitorul electoral al Partidului Conservator, aflat deja la putere fără întrerupere de 12 ani.
Jacqueline Saphra, localnic: „Guvernul ăsta a distrus și bruma de speranță alimentată de ieșirea din pandemie. Sunt de-a dreptul furioasă”.