Mutarea ambasadei României la Ierusalim. Care pot fi consecinţele pentru țara noastră


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 20 Aprilie 2018 15:07
Categorie: Stiri actuale

Fostul ministru al Afacerilor Cristian Diaconescu a explicat pe larg pentru Ştirile Pro TV ce implicaţii are decizia mutării ambasadei României din Israel la Ierusalim.

Cristian Diaconescu, specialist în politică externă şi şef al diplomaţiei româneşti în 2008-2009 şi 2012, a discutat cu corespondentul ProTV Marius Tian despre implicaţiile deciziei anunţate joi seară de liderul PSD privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cum trebuia luată o astfel de decizie, atât la nivel intern cât şi la cel al diplomaţiei? Fostul ministru de Externe explică:

Discutăm despre una dintre cele mai sensibile teme din domeniul relaţiilor internaţionale la nivel global. Ideea reprezentării diplomatice în Ierusalim e un subiect care face parte inclusiv din negocierile de pace dintre israelieni şi palestinieni. Din acest punct de vedere, obligatoriu trebuie respectate două categorii de proceduri. În primul rând, procedura de consultare politică cu partenerii noştri europeni, pentru că avem o politică comună externă şi vom prelua preşedinţia UE, deci e normal să ne coordonăm cu partenerii, şi pentru că această idee e respinsă categoric de covârşitoarea majoritatea a statelor UE cu care România are şi parteneriat strategic.

În al doilea rând trebuie respectate toate procedurile interne, e o chestiune de legimitimare, de seriozitate şi de profesionalism faţă de un astfel de demers. Dacă tot s-a luat decizia de a se merge pe contrasens faţă de UE, considerându-se că interesele României pot fi mai bine servite în acest fel – nu comentez, e o decizie – în mod normal trebuia să existe o consultare prealabilă cu Preşedinţia şi premierul, în al doilea rând un memorandum în Guvern care să aibă pe prima pagină semnătura premierului, dar şi avizul preşedintel ui, pentru că are obligaţii constituţionale. E titularul politicii externe şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea şi mutarea misiunilor diplomatice.
Poate nu în ultimul rând, orice reprezentare diplomatică prin ambasadă e amplasată în capitala unei ţări. Deci de facto, prin această decizie, Guvernul României recunoaşte Ierusalimul ca capitală a Israelului.

Poate fi considerată şi o încălcare a dreptului internaţional, sunt rezoluţii ale ONU care au stabilit regulile şi au formalizat procedurile care azi se aplică în legătură cu aspectele de reprezentare, semnale politice, semnale diplomatice, în general mergându-se pe ideea prudenţei, tocmai pentru a nu accentua diferenţele, polemicile, confictele.

Cristian Diaconescu a explicat apoi care pot fi consecinţele pentru România

Care pot fi consecinţele: incertitudine şi impredictibilitate în legătură cu România. De la un nivel încolo, în astfel dedecizii discutăm de România, nu de politicieni, nu de partide politice. În acest moment, România s-a singularizat pe o anumită categorie de decizie care pare a fi nefundamentată, contestată de principalul decident în politica externă – preşedintele. Decizia, sigur, a fost salutată de statul israelian, dar şi partenerii noştri din Israel se aşteptau ca o astfel de decizie să fie fundamentată, argumentată şi să fie o decizie naţională, nu un conflict între instituţii.

Există riscul să dezamăgim şi o parte, şi cealaltă. Ne arătăm neserioşi şi într-o direcţie, şi în alta.

M-aş mira ca ministrul Meleşcanu, cu experienţa lui, să fi avut o implicare proactivă. Sigur că până la urmă tot MAE îi revine responsabilitatea de a explica, de a genera un proiect, care din păcate poate fi fie un pas înainte, fie un pas înapoi. Plecând de la ce ştiu eu despre calificarea domnului Meleşcanu, e ceva straniu aici.

Dacă s-a profitat de absenţa ministrului pentru o decizie politică, ar fi o iresponsabilitate. Tema e atât de sensibilă, presupune un proces lung de consultare prealabilă, obligatoriu, o decizie solidară cu partenerii noştri. Ştiind care e poziţia acestora, de respingere totală, mi-e greu să spun cum puteau obţine aşa ceva. Nu poate fi un act de indisciplină, ci un gest în interiorul MAE care ar produce consecinţe destul de greu de anticipat în legătură cu România şi interesele sale internaţionale.

Observaţi poziţia SUA : a fost anunţată ideea, dezbătută în Adunarea Generală a ONU, motiv pentru care la nivelul administraţiei americane s-a lăsat un interval mare până la operaţionalizare, pentru a se negocia şi detensiona momentul, Măcar acest lucru puteam să învăţăm şi noi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO