Buna Vestire, sărbătorită azi de credincioşii ortodocşi şi catolici. Tradiţii şi obiceiuri legate de această zi

Buna Vestire

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, duminică, Buna Vestire, ziua în care Arhanghelul Gavriil i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos.

În popor, Buna Vestire este cunoscută ca ziua cucului. Este şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui. Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită popular Blagoveştenie, aminteşte de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Ea a fost fixată în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, 25 decembrie. Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare închinată Maicii Domnului, confirmată în documente, iar prima mărturie o reprezintă biserica zidită în Nazaret (în secolele IV sau V), pe locul unde Maicii Domnului i s-a vestit că va fi mama Mântuitorului.

Data acestei sărbători a oscilat la început: unii o prăznuiau în ajunul Bobotezei (pe 5 ianuarie), iar alţii pe 18 decembrie. Potrivit Evangheliei după Luca, Buna Vestire a avut loc "în a şasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Tradiţia catolică şi cea ortodoxă susţin, deopotrivă, ca Bună Vestire a avut loc în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiţia catolică locul este marcat de Basilica Bunei Vestiri, iar în tradiţia ortodoxă de biserică grecească cu hramul Sfântul Arhanghel Gavriil din Nazaret.

Tradiţii şi obiceiuri

Citește și
Botezul Cailor
Caii, botezati in ziua de Boboteaza intr-o localitate din Prahova. Explicatia preotului din sat
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În credinţa populară se spune că de Buna Vestire se dezleagă limba păsărilor cântătoare, dar mai cu seamă a cucului. Acesta începe să cânte până la Sânziene sau la Sfântul Petru, când se îneacă cu orz. Cucul, pasăre cu numeroase valenţe simbolice, cânta de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară. În tradiţia populară se spune că de la Sânziene cucul se preface în uliu până la Buna Vestire, când redevine cuc.

De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului.

Tradiţia mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.

Primul cântec al cucului, despre care se spune că are loc în ziua de Buna Vestire, trebuie să gasesca oamenii în haine curate, să fie veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare, altfel risca să ducă lipsă de aceste lucruri tot anul.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuica. Tot acum, gospodarii din Maramureş aduna lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeana, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori.

Fiind dezlegare la peste, se spune că acela care gusta peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cetatea sibiana Agnita a fost invadata de creaturi mascate, conform unei traditii preluate de la sasi. Cine era
Cetatea sibiana Agnita a fost invadata de creaturi mascate, conform unei traditii preluate de la sasi. Cine era "Ursula"

Sute de creaturi mascate au invadat, sambata, centrul Sibiului.

Caii, botezati in ziua de Boboteaza intr-o localitate din Prahova. Explicatia preotului din sat
Caii, botezati in ziua de Boboteaza intr-o localitate din Prahova. Explicatia preotului din sat

Boboteaza a strans sute de oameni in Prahova, la Pietrosani, unde o traditie veche, botezul cailor, este si acum pastrata de proprietarii de animale. Cai care trag din greu la caruta, ponei sau trapasi pur sange sunt stropiti cu agheasma de preot.

50 Cent a pus pe Facebook un clip VIDEO cu un roman care danseaza capra in fata unui magazin:
50 Cent a pus pe Facebook un clip VIDEO cu un roman care danseaza capra in fata unui magazin: "Ce naiba tocmai am vazut?"

Celebrul rapper american 50 Cent a incarcat pe pagina lui de Facebook o inregistrare video de cateva zeci de secunde, in care isi arata uimirea fata de o traditie romaneasca.

"Un popor care-si uita traditiile este un popor sortit la pieire". Cel mai mare festival de datini, organizat la Botosani

 Cete cu mii de colindatori si uratori din toate colturile tarii au "descins" in Botosani, la cel mai mare festival de datini si obiceiuri.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.