"Un popor care-si uita traditiile este un popor sortit la pieire". Cel mai mare festival de datini, organizat la Botosani

Dată publicare: 18-12-2016 17:55
Dată actualizare: 21-12-2016 01:01


 Cete cu mii de colindatori si uratori din toate colturile tarii au "descins" in Botosani, la cel mai mare festival de datini si obiceiuri.

Calutii, caprele, mascatii, dracii sau ursii, cu totii au vrut sa arate cum pastreaza traditiile de sarbatori. Iar la Galati, s-au adunat pe langa romani si colindatori din tarile vecine: Moldova si Ucraina.

Veniti din toata tara, colindatorii, calutii, caprele, mascatii si dracii au facut sa rasune strazile din Botosani. Oamenii i-au admirat de pe margine.

Localnic: "Foarte frumos. Nici nu putem comenta asa ceva. Sunt traditii de zeci de ani care inca se mai pastreaza in unele localitati. La noi insa, se pierd din ce in ce mai mult. Pacat!"

Colindatori din 3 tari s-au reunit si la Festivalul de Datini si Traditii din Galati. Cei mai in varsta au pregatit colinde pe care, in zilele noastre, putini le mai stiu.

Profesor folclor Republica Moldova: "Un popor care-si uita traditiile este un popor sortit la pieire, de aceea le transmitem copiilor acelesi datini, traditii, port popular ca sa simta mai ales noi, de dincolo de Prut, sa simtim cu adevarat ca suntem romani."

La iesirea de la slujba, preotii au cantat impreuna cu cei adunati in fata catedralei.

Dupa ce au primit binecuvantare, toti colindatorii au pornit intr-o procesiune prin centrul orasului, ca sa anunte ca vin Sarbatorile.


VIDEO PROTVPLUS.RO