Nicușor Dan, mesaj pentru Vlad Voiculescu: ”Să învățăm în țara asta să împărțim competențe”

22-01-2021 17:13


Nicușor Dan, Vlad Voiculescu

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a transmis un mesaj public ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pe tema campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în România. 

 

Edilul a fost întrebat, vineri, de jurnaliști, ce plan are ca să-l facă pe ministrul Sănătății să creadă în statisticile privind campania de vaccinare, comunicate de către Guvern.

Reporter: Ce planuri aveți, să testați mai mult, astfel încât și ministrul Sănătății să creadă în cifrele furnizate de Grupul de Comunicare Strategică?

Primarul general, Nicușor Dan: ”Cu titlul general, trebuie să ne învățăm în țara asta, da, să împărțim competențe. Atâta timp cât în țara asta există un comitet național care decide niște lucruri, atâta timp cât autorităților locale li se dau niște atribuții, haideți să le respectăm pe acelea, da? Deci eu, ca și autoritate locală, în procesul de prevenire, am niște atribuții, în procesul de vaccinare am niște atribuții, mai departe nu mă întrebați pe mine.”

Întrebarea jurnaliștilor a venit după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a pornit demersurile pentru transparentizarea datelor despre evoluţia pandemiei de COVID-19 şi a campaniei de vaccinare, cerută de mai multe organizaţii din societatea civilă într-o scrisoare deschisă.

Organizaţiile semnatare ale scrisorii i-au cerut ministrului Sănătăţii că onoreze promisiunea de transparenţă şi să "publice deschis, actualizat în mod regulat şi într-o manieră prietenoasă datele relevante" privind pandemia COVID-19 şi campania de vaccinare.

Potrivit Agerpres, reprezentanţii organizaţiilor au solicitat printre altele să se comunice numărul de persoane externate vindecate/judeţ/zi, numărul de persoane decedate/judeţ/zi, numărul de persoane COVID-19 spitalizate în secţiile ATI/judeţ/zi şi numărul total de pacienţi ATI/judeţ/zi, numărul de cazuri active/judeţ/zi, numărul de persoane testate/judeţ/zi, tipul de teste utilizate (RT-PCR, teste rapide) - proporţie din pacienţii testaţi judeţ/zi, provenienţa persoanelor testate (autoizolare, carantină, testare voluntară, testare la prezentarea la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, testare de rutină la locul de muncă) - exprimată în numere absolute, defalcate pe judeţ, dar şi raportul dintre numărul de persoane testate pozitiv/numărul de persoane testate/zi şi numărul de pacienţi confirmaţi, dar asimptomatici sau cu forme foarte uşoare.

Totodată, organizaţiile semnatare mai cereau şi transparenţă privind vaccinarea, precum numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare/judeţ/zi, defalcate pe reacţii comune/minore şi reacţii majore, numărul de doze de vaccinuri livrate/judeţ, defalcate pe tip de vaccin, procentul de vaccinare în rândul personalului sanitar/judeţ/zi, numărul de doze disponibile zilnic la nivelul fiecărui centru de vaccinare.

 

 

 

Sursa: Agerpres, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO