Noua lege a salarizării îi va lovi pe bugetari. „Vor fi natural plecări din sectorul public”
Viitorii ani nu se anunță grozavi pentru bugetari, după ce Guvernul și-a propus să frâneze cheltuielile cu personalul.
Lefurile angajaților de la stat vor trebui să se încadreze în alte limite, în vreme ce este pregătită o nouă lege a salarizării, promisă deja la Bruxelles.
Aceasta ar trebui să aducă alte reguli pentru sporuri, și plata în funcție de performanță.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
România ar trebui să pregătească o nouă lege a salarizării, la care s-a angajat pentru anul viitor în fața Comisiei Europene. Numai că această reformă, care promite echitate, eliminarea discriminărilor la sporuri și salarii în funcție de performanță, va fi aplicată când deficitul bugetar va scădea sub 5% din Produsul Intern Brut. Dacă ne uităm pe estimările Guvernului din planul fiscal trimis la Bruxelles, acest lucru se va întâmpla abia peste 4-5 ani.
O altă condiție menționată în document este ca fondul de salarii prevăzut în buget să nu fie depășit, după ce oficialii europeni și-au exprimat temerea că noua lege va alimenta creșterea deficitului.
Cu alte cuvinte, se pune frână la cheltuieli, după acest an de creșteri care au dus deficitul la un nivel de alertă, spun economiștii.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor: „Cred că o soluție ușoară, care trebuie aplicată pe mai mulți ani ca să dea rezultate, este înghețarea angajărilor. Probabil asta se va întâmpla de anul viitor și, înghețând angajările, vor fi natural plecări din sectorul public, deci mai puțini oameni. Salariile în sectorul public vor continua să crească, probabil nu vom mai vedea, nemaifiind an electoral, creșteri extrem de mari, vom vedeam totuși creșteri poate în ritm cu inflația.”
Potrivit planului fiscal, cheltuielile cu salariații de la stat vor scădea. De la 9,3% din Produsul Intern Brut, cât sunt anul acesta, vor ajunge la 8,9% în 2025, respectiv la 8,3% în 2031.
Această reducere este posibilă printr-o "puternică moderare" necesară după creșterile salariale de anul acesta, se arată în document. Pe fondul lor, și inflația s-a menținut, şi este iar cea mai mare din Uniunea Europeană.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie: „România va rămâne cu cea mai mare inflație și anul acesta, motivul principal fiind creșterea veniturilor peste productivitate. Creșterea de cerere va conduce în continuare la o creștere a prețurilor”.
Pe de altă parte, calcularea salariilor bugetarilor se leagă de salariul minim, care ar urma să crească în 2025. Automat, și salariile bugetarilor ar trebui să fie majorate anul viitor, potrivit legislației actuale.
Sursa: Pro TV
Etichete: analist, deficit bugetar, salarii bugetari,
Dată publicare:
29-10-2024 19:19