Nivelul poluarii din Capitala, peste nivelul maxim admis de UE. Reactia muncitorilor prinsi in timp ce "ineaca" o strada praf
Poluarea din Bucuresti depaseste permanent nivelul maxim admis de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, santierele arunca tone de praf in atmosfera.
Si nu undeva, la periferie, ci in centrul orasului, chiar pe Bulevardul Magheru, fara ca responsabilii sa fie trasi la raspundere. Asa se explica de ce numarul celor cu afectiuni respiratorii cronice creste de la an la an.
Muncitorii de la Drumuri care compacteaza cu vibratorul portabil nu au putut sa explice de ce provoaca atata praf.
Reporter: De ce nu puneti nimic, nicio perdea? Ati vazut ce praf face aici?
Muncitori: Stim, asta e....
Reporter: Pai, si nu aveti norme de protectia muncii, protectia mediului?
Muncitorii se intorc si pleaca...
Si asta se intampla intr-un oras care depaseste cu mult normele admise pe particule in suspensie din atmosfera provenite din nenumarate surse: de la santiere, la automobile.
Un studiu pe mai multi ani a ajuns la concluzia ca: "Dintre adultii si copiii sub 1 an care mor in fiecare an in Bucuresti, cateva zeci ar putea fi salvati daca aerul ar fi mai curat. La nivelul uneri perioade de 6 ani, cifra se ridica la peste 800 de adulti si peste 200 de nou-nascuti."
Andrea Orescu, reprezentant Ecopolis: "Cele mai mari depasiri s-au inregistrat la PM10 si PM2,5, particule in suspensie, aceasta afectand foarte mult calitatea vietii copiilor, care au plamanii in dezvoltare pana la 8 ani de zile."
Iar date mai recente nu exista, pentru ca aparatele de masurare a calitatii aerului instalate de Protectia a Mediului nu mai functioneaza.
Andrea Orescu, reprezentant Ecopolis: "In momentul in care noi am facut studiul, erau 8 statii de monitorizare a calitatii aerului in Bucuresti. In momentul de fata niciuna dintre ele nu mai functioneaza, deci nu avem o evidenta exacta a calitatii aerului in Bucuresti, in conditiile in care suntem in infringement cu Comisia Europeana pe calitatea aerului."
Din cauza poluarii, tara noastra este in pericol sa fie sanctionata de Uniunea Europeana cu 120.000 de euro pe zi.