Brunch cu preparate tradiționale, la Sibiu
Pe aşa o vreme mohorâtă, este ideal să te instalezi într-un loc călduţ, să stai la poveşti şi să mănânci pe îndelete bucate gustoase, din ingrediente alese cu grijă.
Pe această reţetă au mizat câţiva sibieni dintr-o asociaţie de promovare a produselor locale, care au organizat un brunch de iarnă, adică o masă consistentă, la orele amiezii, într-un restaurant cochet din centrul istoric al Sibiului.
Peste 40 de turişti pasionaţi de gastronomie s-au îngrămădit la prânzul delicios.
Alegeri 2024
20:05
Incidente electorale. Poliția a primit peste 200 de sesizări, un fost candidat a făcut Live la urnă, se dau amenzi pe postări
19:54
Cristian Pîrvulescu: Prezența la vot este ridicată în marile orașe pentru că oamenii de aici au o anumită culoare politică
19:52
Ce așteptări au de la noul președinte românii care s-au întors acasă după ani buni peste graniță. „Ne punem toată speranța”
19:47
Au votat și din vacanță. „Am făcut plăcerea copiilor și apoi datoria noastră de adulți și am venit la vot”
Bucatele înşirate pe mese au fost preparate de o gospodină pricepută din Tălmaciu. Femeia le-a gătit musafirilor ciorbă de fasole cu tarhon şi ciolan afumat, pogăcele cu jumări, cârnaţi de porc, friptură de purcel şi găluşte de post cu orez, ciuperci şi hrişcă - toate făcute din ingrediente locale.
Mari amatori de bunătăţi, turiştii, nu s-au putut abţine să nu guste din toate. Cremele de dovlcel, tarhon şi maioneză au fost şi ele apreciate iar pesto-ul de „Tălmaciu", cu pătrunjel şi gem de corcoduşe, i-a făcut pe pofticioși să mai încarce odată farfuria.
Aurora Șutea, gospodină: „Îl fac din frunze de pătrunjel. În loc de lămâie, pun gem de cvorcoduse, mai acrişor, ulei de floarea soarelui presat la rece şi nuci."
Turistă: „Din păcate, fotografiile nu pot reprezenta cât de bun gust au produsele, care sunt delicioase. Îs foarte bune."
Altă turistă: „Am recunoscut la slănină gustul de porc, mirosul. Rar am mai găsit gustul ăsta."
Şi dulciurile au fost apreciate. Oaspeţii au fost invitaţi să guste din plăcinta cu dovleac, prăjitorile cu spumă de ou şi gem de zmeură sau negresele cu bezea şi brânză de vaci.
Thomas şi Claudia locuiesc în Viena şi au venit la Sibiu special să guste din bunătăţile preparate de localnici.
Thomas: „Am gustat chiar tot, bucăţică cu bâtica. A fost ceva special și foarte uşor de digerat."
Claudia: „Ruladele astea în miniatură din varză, sarlamele, au fost tare gustoase. Zacusca iar a fost foarte bună!"
Ideea prânzului cu preparate gătite exclusiv din produse locale nu este nouă. Până acum, brunch-ul era organizat doar în aer liber şi numai vara.
Cristian Cismaru, organizator: „De mulţi ani, mergem în fiecare weekend într-un sat şi căutăm produse şi reţete locale. Ne-am gândit: hai într-un an să nu mai facem pauza asta dintre octombrie până în martie şi să încercăm să aducem micii producători şi reţele lor în oraş."
Un loc la o astfel de masă costă 75 de lei.
Brunch-urile de iarnă vor continua până în martie, când vremea se va îmbuna, iar amatorii de experiențe culinare rustice vor avea parte din nou de prânzurile organizate în satele săseşti. Evenimentele de acest tip sunt deja incluse în programul Sibiu - Capitala Gastonomică 2019.