Brunch cu preparate tradiționale, la Sibiu

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 19 Noiembrie 2017 17:31
Categorie: Actualitate

Pe aşa o vreme mohorâtă, este ideal să te instalezi într-un loc călduţ, să stai la poveşti şi să mănânci pe îndelete bucate gustoase, din ingrediente alese cu grijă.

Pe această reţetă au mizat câţiva sibieni dintr-o asociaţie de promovare a produselor locale, care au organizat un brunch de iarnă, adică o masă consistentă, la orele amiezii, într-un restaurant cochet din centrul istoric al Sibiului.

Peste 40 de turişti pasionaţi de gastronomie s-au îngrămădit la prânzul delicios.

Bucatele înşirate pe mese au fost preparate de o gospodină pricepută din Tălmaciu. Femeia le-a gătit musafirilor ciorbă de fasole cu tarhon şi ciolan afumat, pogăcele cu jumări, cârnaţi de porc, friptură de purcel şi găluşte de post cu orez, ciuperci şi hrişcă - toate făcute din ingrediente locale.

Mari amatori de bunătăţi, turiştii, nu s-au putut abţine să nu guste din toate. Cremele de dovlcel, tarhon şi maioneză au fost şi ele apreciate iar pesto-ul de „Tălmaciu", cu pătrunjel şi gem de corcoduşe, i-a făcut pe pofticioși să mai încarce odată farfuria.

Aurora Șutea, gospodină: „Îl fac din frunze de pătrunjel. În loc de lămâie, pun gem de cvorcoduse, mai acrişor, ulei de floarea soarelui presat la rece şi nuci."

Turistă: „Din păcate, fotografiile nu pot reprezenta cât de bun gust au produsele, care sunt delicioase. Îs foarte bune."

Altă turistă: „Am recunoscut la slănină gustul de porc, mirosul. Rar am mai găsit gustul ăsta."

Şi dulciurile au fost apreciate. Oaspeţii au fost invitaţi să guste din plăcinta cu dovleac, prăjitorile cu spumă de ou şi gem de zmeură sau negresele cu bezea şi brânză de vaci.

Thomas şi Claudia locuiesc în Viena şi au venit la Sibiu special să guste din bunătăţile preparate de localnici.

Thomas: „Am gustat chiar tot, bucăţică cu bâtica. A fost ceva special și foarte uşor de digerat."

Claudia: „Ruladele astea în miniatură din varză, sarlamele, au fost tare gustoase. Zacusca iar a fost foarte bună!"

Ideea prânzului cu preparate gătite exclusiv din produse locale nu este nouă. Până acum, brunch-ul era organizat doar în aer liber şi numai vara.

Cristian Cismaru, organizator: „De mulţi ani, mergem în fiecare weekend într-un sat şi căutăm produse şi reţete locale. Ne-am gândit: hai într-un an să nu mai facem pauza asta dintre octombrie până în martie şi să încercăm să aducem micii producători şi reţele lor în oraş."

Un loc la o astfel de masă costă 75 de lei.

Brunch-urile de iarnă vor continua până în martie, când vremea se va îmbuna, iar amatorii de experiențe culinare rustice vor avea parte din nou de prânzurile organizate în satele săseşti. Evenimentele de acest tip sunt deja incluse în programul Sibiu - Capitala Gastonomică 2019.

O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan.
O politiciană din Mexic promovează supa de şobolan. "Nu e ca puiul, e mai gustos"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
RO-ALERT
Inspectoratul pentru Situații de Urgență testează sistemul RO-ALERT în București și Ilfov
Tânără în stare gravă după ce a fost lovită de o maşină pe o trecere de pietoni, în Capitală
Femeie moartă într-un incendiu izbucnit într-un apartament, în Capitală
Motociclistă lovită de un microbuz, la Pitești. Manevra pe care nu a observat-o șoferul
Fântânile din Piața Unirii, din Capitală, redeschise joi seară. Spectacolul pregătit
Românul suspect de febră tifoidă, în continuare în spital. Cei care au călătorit lângă el, investigați
masina lovita
Și-a găsit mașina lovită în parcare și a analizat imaginile de pe camere. Ce făcuse un șofer
Un șofer a atacat un polițist, în Craiova, și apoi a fugit. În scurt timp s-a predat
Cei şapte judecători care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru referendum, desemnați joi
Un tânăr beat a furat maşina vecinei şi a produs 2 accidente. Ce făcea când l-au prins poliţiştii
Un bărbat din Harghita susţine că a fost atacat de 8 urşi când mergea pe bicicletă
Noua metodă prin care românii sunt păcăliți la telefon: „Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni”