"Mega Misiunea" britanica la Bucuresti: companiile care vor sa ne faca autostrazi, aeroporturi si cai ferate din fonduri UE

Ultimul update: Vineri 13 Martie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 10 Martie 2015 18:53
Categorie: Actualitate

Cea mai mare misiune economica britanica de dupa Revolutie a "descins" marti la Bucuresti.

Peste 50 de companii din Regatul Unit si-au trimis reprezentantii in Romania ca sa convinga autoritatile si firmele sa atraga impreuna miliardele de euro din fondurile europene alocate pana in 2020.

Britanicii vor sa construiasca pentru noi autostrazi, aeroporturi, linii de cale ferata sau proiecte uriase de apa, canalizare si transport de gaze naturale.

Dupa ce au facut fotografii la Guvern si au discutat cu ministrul Transporturilor, reprezentantii Mega Misiunii, asa cum a fost numita aceasta delegatie britanica, au si pus pe hartie primele intentii concrete.

"O cale ferata pana la aeroport, posibil finantata printr-un parteneriat public-privat. Firmele noastre au expertiza in astfel de lucrari si am dori sa cream locuri de munca aici si sa investim, deasemenea", a spus seful delegatiei, Brian Wilson.

De unde vin banii pentru finantarea Master Planului. Valoarea proiectului se ridica la peste 45 de miliarde de euro

Reprezentantii Atkins, a treia companie de consultanta din Europa, vor sa ne modernizeze cu bani europeni aeroporturile, dar si drumurile sau transportul din marile orase.

"Aveti un Masterplan general la transporturi, aveti un plan concret si noi suntem aici pentru a ajuta", a spus Paul Brummel.

Pe langa transporturi, compania Nuvia vrea sa gestioneze deseurile nucleare de la Cernavoda. "Avem undeva la 120 de milioane de lire cifra de afaceri. Din pacate, foarte putin provine din zona Europei Centrale. Avem contracte la Kozlodui, dar am vrea si contracte aici", a spus managerul Derek Collins.

Membru in Consiliul de Coroana al Marii Britanii, Brian Wilson, seful delegatiei, recunoaste ca pana acum firmele britanice care au venit pe cont propriu in Romania s-au lovit de birocratie si coruptie. Spera insa ca s-au mai schimbat lucrurile.

"Dar in ultima instanta nu este ceva ce sta in puterea partii engleze. Este ceva ce depinde de actiunile Guvernului Romaniei si ale partenerilor romani. Sa vedem ce se intampla, dar nimeni nu ar pierde timpul pe-aici daca ar nu vedea posibilitatile", a mai spus Brian Wilson.

Englezii tintesc cele 40 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a alocat tarii noastre si pe care trebuie sa le cheltuim pana in 2020. Cele mai multe contracte de infrastructura sunt realizate la noi de firme italiene, spaniole austriece sau nemtesti.

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa:

Victor Ponta, despre scandalul cu fonduri europene in care sunt vizate sora si mama sa: "Este o mare suferinta pentru mine"

restaurant

Metoda prin care un bărbat din București păcălea clienții unor restaurante și le lua banii

Focuri de armă pentru aplanarea unui conflict izbucnit între două familii din Gorj

Cursă pe gheață, încheiată cu succes de doi români pe lacul Baikal la -30 de grade

Momentul în care un hoț fură telefonul unei secretare din Cluj Napoca chiar în timpul serviciului

Accident grav în Ilfov: 7 persoane, printre care şi 2 copii, sunt rănite

Motivul pentru care șoferii care s-au șicanat pe Valea Oltului nu pot fi sancționați

targ locuri de munca

Aglomerație la un târg de joburi pentru ștampila de șomaj. Foști deținuți, cei mai interesați de un loc de muncă

Situaţie alarmantă în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Specia pe cale de dispariție

Fenomene stranii în garsoniera în care au fost găsite oase umane. Ce ar fi pățit proprietarul într-o noapte

Viorica Dăncilă, la "Simfonia lalelelor”. Fetiță de 3 ani, pusă să facă acrobații

Pompierii din Capitală au participat la un exercițiu. Sfaturile care pot salva vieți

Florin Buliga, bărbatul care și-a ucis soția și copiii, rămâne în spatele gratiilor